TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bogaart, van den, Franciscus

    Geboortedatum:
    31 augustus 1913 (Someren)
    Overlijdensdatum:
    17 juni 1944 (Someren)
    Begraven op:
    Nederlands Ereveld Loenen
    Vak: A. Graf: 723.
    Nationaliteit:
    Nederlandse

    Biografie

    Woonde in Someren, Klotterstraat 7. Zoon van landbouwer Andreas van den Bogaart (23 maart 1883 Someren - 12 december 1948 Someren) en Johanna Maria van den – Miet – Broek (6 april 1886 Someren – 13 mei 1976 Someren). Landbouwer en secretaris van de Rooms-Katholieke Jonge Boerenstand. Ongehuwd. Rooms-Katholiek. In 1940 was Frans actief als militair. Volgens een artikel in '60 jaar bevrijding' is hij in 1942 - dat zal 1943 moeten zijn - samen met voorzitter Toon Engelen van de Jonge Boerenstand in Kamp Vught gevangen gezet, omdat boeren tijdens de April-Meistaking 1943 weigerden om melk te leveren. In dat artikel wordt hij geschetst als 'een vertrouwenwekkend en bescheiden man die niet op de voorgrond trad'. Na enkele dagen kwamen de twee, kaalgeschoren, weer thuis. Op de late avond van 16 juni 1944 verschenen twee Duitsers uit Nijmegen bij de ouderlijke boerderij. De familie sliep al. De onderduiker verdween snel in zijn schuilplaats. Iedereen moest zijn persoonsbewijs laten zien. Een van de mannen wilde Van den Bogaart senior slaan, maar zoon Hein sprong ertussen. Daarop werd hijzelf geslagen. De Duitsers bleken gekomen te zijn voor Frans, wiens naam op een lijst stond. Toen zij er zeker van waren dat hij het was, werd er meteen op hem geschoten. Bij de komst van de ambulance was Van den Bogaart al overleden. Het is nooit duidelijk geworden, waarom hij is doodgeschoten. Zijn naam staat op het oorlogsmonument 'Vandaag heeft veel van gisteren' in Someren.

    Onder grote belangstelling is hij op het plaatselijke Parochiekerkhof begraven. In 1997 volgde overbrenging van het stoffelijk overschot naar het Ereveld van de Oorlogsgravenstichting in Loenen.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    • Sjeng Hoeben, Marietje Kooistra-Kruijff en Cees Verhagen, Gedenken doen we dagelijks, in: 60 jaar bevrijding, Heemkundekring De Vonder Asten-Someren, jaargang 10, nr. 2, september 2004, pag. 17-18; Oorlogsgravenstichting; Digitale Stamboom; site 4en5mei.nl; site Nederlands Bidprentjes Archief (bidprentjesarchief.nl).