Woonde in Groningen. Volgens de kaart van het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen was zijn 'standplaats' Star Numanstraat 30a. Het Sterbebuch van Kamp Vught geeft Kraneweg 100a als adres. Zoon van handelscorrespondent/kantoorbediende Wilhelm van der Zee (10 juni 1890 Heerenveen - 22 juni 1931 Groningen) en Jantina Johanna Adema (7 februari 1892 Groningen). Huwde op 20 juni 1944 met Femmigje Anna van Veenen. Klerk parket Openbaar Ministerie. Nederlands Hervormd. Lid verzet onder de schuilnamen Jo Duiker en Zuster Jo (omdat hij zich tijdens verzetswerk als verpleegster verkleedde). Van der Zee dook onder om te voorkomen dat hij in krijgsgevangenschap zou worden teruggevoerd. Van september 1943 af wijdde hij zich volledig aan het verzet. Hij fungeerde als koerier voor Tjeert Pannekoek (1*). Na diens arrestatie werd hij medewerker van de Groningse verzetsvrouw Siet Tammens (2*). Na de mislukte liquidatie van NSB'er Klaas Prenger op maandagavond 24 januari 1944 (3*) moesten Tammens en Wim te Lindert onderduiken. Van der Zee nam haar werkzaamheden over. Hij werd de leider van de K-Groep (stad Groningen), waarin de verzetsgroepen van Tammens en Te Lindert (4*) direct na het onderduiken van beide verzetslieden waren samengegaan. Van de K-Groep werd gesproken, omdat iedere medewerker van de groep een K-identificatienummer had. Ten gevolge van verraad van student Van der Woude, die aangaf over tekeningen van de bunkerbouw in Delfzijl te beschikken, is hij op 3 juni 1944 door de Sipo gearresteerd. Maar volgens de Groninger verzetsman Ad Mulder werd Van der Zee herkend door de Nederlandse SD-medewerker Abraham Kaper (5*). Na zijn aanhouding is hij in het Huis van Bewaring in Groningen ingesloten. Later werd hij eerst naar het concentratiekamp Amersfoort overgebracht en vervolgens naar Vught getransporteerd. In gevangenschap huwde hij met zijn zwangere verloofde. Zij is naar het concentratiekamp Ravensbrück gezonden en bracht daar haar kind ter wereld. Door de erbarmelijke omstandigheden in het kamp stierf de baby al snel. Femmigje van der Zee-van Veenen overleefde de oorlog. De naam van haar echtgenoot prijkt zowel op het oorlogsmonument op de fusilladeplaats als op de herdenkingswand in het Nationaal Monument Kamp Vught.
(1*)Tjeert Pannekoek (1 december 1886 Kloosterburen - 18 december 1944 Mauthausen, Oost.).
(2*)Sietje Gravendaal-Tammens (29 juli 1914 Kloosterburen - 27 september 2014 Winsum, Gr.), onderwijzeres, gearresteerd op 13 juni 1944 bij de inval bij de Persoonsbewijzensectie aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam, zie Hendrik August van Wilgenburg.
(3*)De liquidatiepoging werd ondernomen door broers Jacob Pieter - Jaap - Gootjes (18 augustus 1920 Suawoude) en Pieter - Piet - Gootjes (31 december 1915 Engwierum). Zij kwamen op 11 februari 1944 om in Toornwerd bij een vuurgevecht met de SD.
(4*)Willem te Lindert (23 april 1014 - 30 juli 1993), politieman.
(5*)Abraham - Bram - Kaper (9 mei 1890 Zaandam - geëxecuteerd 29 juni 1949 Groningen), Amsterdamse politieman, in februari 1941 NSB-lid geworden, in de periode na Dolle Dinsdag door de bezetter naar Groningen gedirigeerd.
Van der Zee is gecremeerd in het concentratiekamp Vught.
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!