TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stoffels, Marcel Elbert Jozef Marie

    Geboortedatum:
    27 juni 1914 (Brunssum)
    Overlijdensdatum:
    11 augustus 1944 (Vught)
    Begraven op:
    Asputten Kamp Vught
    Nationaliteit:
    Nederlandse

    Biografie

    Woonde in Brunssum, Lindeplein 3. Ongehuwd. Zoon van huisarts Franciscus Hubertus Josephus Stoffels (11 mei 1880 Roermond - 29 november 1943 Brunssum) en Nathalie Marie Josephine Tans (29 oktober 1890 Schinnen - 10 november 1952 Heerlen). Grondmecanicien KLM (na een studie bij het Nederlands Luchtvaart Instituut). Ten tijde van de Duitse inval sergeant bij de motorbrigade in Apeldoorn. Rooms-Katholiek. Lid verzet onder de schuilnaam Starkenborg en behorend tot de LO en OD-Roermond. Volgens Mesters maakten 'Marcels sportieve en militaire figuur, zijn gentlemanachtige stijl, zijn zwijgzaamheid en durf' hem vanzelfsprekend tot een betrouwbaar kameraad onder de moeilijke omstandigheden waarin het verzet tijdens de oorlog moest opereren. Na een periode van verzetsactiviteiten in Apeldoorn kwam hij door bemiddeling van pater Ludovicus Adrianus Bleijs ('Lodewijk') in contact met commandant ir. Jules Dewez van het OD-district Roermond. Stoffels werd diens adjudant. Voorts trad hij als koerier op voor secretaris Leo Moonen van het bisdom Roermond ('Oom Leo'). Ook hield hij zich bezig met hulp aan gestrande geallieerde piloten, het verspreiden van illegale lectuur en de uitgave van valse persoonsbewijzen. Hij dook in Roermond onder, toen de leden van het Nederlandse leger in krijgsgevangenschap moesten worden teruggevoerd. Met de Roermondenaren Adrianus Johannes Adrianus Dahmen (17 januari 1907 Roermond) en Jacobus Everardus Janssen (9 februari 1904 Nijmegen) werd Stoffels het slachtoffer van de infiltratie van V-Mann Joop de Heus (3 juli 1918 Utrecht). Op 9 juni 1944 pakte de SD in Den Bosch hem op. Hij kwam eerst in de Polizei- und Untersuchungsgefängnis Haaren en later in Kamp Vught terecht. Stoffels werd met onder anderen Janssen op 11 augustus 1944 op de schietbaan bij het concentratiekamp gefusilleerd. Acht dagen later is ook Dahmen doodgeschoten. Hun namen staan op het oorlogsmonument op de fusilladeplaats en de herdenkingswand in het Nationaal Monument Kamp Vught.

    Stoffels is gecremeerd in concentratiekamp Vught. Op maandag 28 mei 1945 om 10.00 uur werd in de parochiekerk van de Heilige Gregorius de Grote in Brunssum een H. Mis van Requiem voor Stoffels gehouden.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen