TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bakker, Albert

    Geboortedatum:
    10 juni 1919 (Amsterdam)
    Overlijdensdatum:
    28 december 1944 (Weesperkarspel)
    Begraven op:
    Nederlandse Eerebegraafplaats Bloemendaal
    Vak: 22. 
    Nationaliteit:
    Nederlandse

    Biografie

    Woonde in Amsterdam. Zoon van Albert Bakker (20 juli 1874 Terschelling – 26 mei 1962 Amsterdam) en Grietje Bloem (10 december 1881 Ameland – 28 juli 1978 Amsterdam). Ongehuwd. In militaire dienst bij de Duitse inval. Werkte bij de Opbouwdienst, Fokker, de Arbeidsdienst, in Duitsland en als keukenhulp bij Die Port van Cleve in Amsterdam (Heere en Vernooij)/fietsknecht (overlijdensakte)/havenarbeider (Oorlogsgravenstichting)/hotelbediende (Erelijst van Gevallenen). Nederlands Hervormd. Lid verzet onder de schuilnaam Ab. Hij was actief bij de Binnenlandse Strijdkrachten en de KP-Amsterdam Linie Oost. Op de avond van 28 december 1944 maakte hij deel uit van een sabotagegroep van de KP, die in Weesperkarspel onder leiding van André (A. Wolting, 1*) ter hoogte van de Keverdijk dichtbij Fort Uitermeer een springstoflading op het baanvak Amsterdam – Amersfoort aanbracht. De operatie slaagde. Op het moment dat een locomotief passeerde, werd de springstof tot ontploffing gebracht. Sturmbannführer T. Fischer en de bij de Sipo gedetacheerde Amsterdamse politiemensen Maarten Kuiper (2*) en Wouter Mollis (3*) hoorden de explosie, toen zij in een auto op weg waren om de 's middags gepleegde diefstal van het bevolkingsregister uit de kluis van het gemeentehuis van Nederhorst den Berg te onderzoeken. Bovendien zagen zij op de Dammerweg fietsers snel wegrijden in de richting van Nederhorst den Berg. Zij vermoedden dat zij met de ontploffing te maken hadden en zetten de achtervolging in. De KP'ers vluchtten een erf op en fietsten weg over de bevroren grond van het weiland. Tot hun schrik merkten zij dat Bakker, die zich in een schuur van de boerderij had verborgen, was achtergebleven. Mollis zag een niet afgesloten fiets tegen een schuur staan en ontdekte Bakker na een tijdje onder een stapel hout. De politiebeambten zochten zonder resultaat naar de andere fietsers. De arrestant werd verhoord en fors mishandeld. Fischer droeg Kuiper op om Bakker dood te schieten. Terwijl de arrestant voor hem en Mollis uitliep, voerde hij de opdracht op ongeveer honderd meter afstand van een boerderij uit. Postuum is Bakker het Verzetsherdenkingskruis verleend.
    (1*) Volgens Heere en Vernooij behoorden in ieder geval ook F.C. Pauli ('Frans Oost'), A.W. – Alex – Eekhout, P.A.C. – Piet – Leenen, H.W. Van Dam en J. – Justus – Krantz tot de deelnemers van de sabotagemissie.
    (2*) Maarten Kuiper (30 november 1898 's-Gravenhage – geëxecuteerd 30 augustus 1948 Weesperkarspel).
    (3*) Wouter Cornelis Mollis (16 augustus 1896 Hilversum - geëxecuteerd 4 februari 1949 Fort Bijlmer).

    Het stoffelijk overschot werd met een boerenkar en paard naar het lijkenhuisje van de Algemene Begraafplaats in Weesperkarspel gebracht. De Amsterdamse begrafenisondernemer Johannes Bleekemolen begroef Bakker op 29 december 1944 in de duinen bij Overveen. Ruim vijf maanden later, op 30 mei 1945, werd het eenmansgraf – grafkuil H – ontdekt. Later is Bakker herbegraven op de Eerebegraafplaats.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    • Peter H. Heere en Arnold Th. Vernooij, De Eerebegraafplaats te Bloemendaal, SDU Uitgevers, Den Haag, 2005, pag. 581-587; LO/LKP, Het Grote Gebod; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; site wiewaswie.nl (overlijdensakte 30/1945 gemeente Weesperkarspel); Stadsarchief Amsterdam (overlijdensakte en persoonskaarten); Gedenkboek Verzetsherdenkingskruis, waarin opgenomen Register Dragers Verzetsherdenkingskuis, Samson Uitgeverij, 1985.

    Foto