TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Erends, Cornelis

    Geboortedatum:
    5 maart 1912 (Amsterdam)
    Overlijdensdatum:
    26 oktober 1944 (Haarlem)
    Nationaliteit:
    Nederlandse

    Biografie

    Woonde in Pijnacker, Emmapark 26. Zoon van Johannes Erends (10 oktober 1882 Groningen) en Maria Langendijk (30 juni 1883 Ridderkerk). Ongehuwd (verloofd met A. Barink). Kantoorbediende/inspecteur Rijksinspectie voor de Luchtbescherming. Nederlands Hervormd. Lid verzet onder de schuilnaam Kamminga. Hij behoorde tot de LO-Amsterdam en het Nationaal Steunfonds. Nadat de leiding van het illegale blad De Nieuwsbode begin 1944 door verraad was gearresteerd, werd de zetel van Utrecht naar Amsterdam verplaatst en kwam de redactie bij Erends in handen. In verband met zijn werkzaamheden voor het blad is hij op 5 augustus 1944 samen met zijn verloofde gearresteerd. Met negen andere Todeskandidaten uit het huis van bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam werd hij op de Westergracht gefusilleerd als vergelding voor het doodschieten van de 'foute' politieman Fake Krist (1 januari 1904 Beilen) op 25 oktober 1944 in Haarlem. Zijn naam staat op het oorlogsmonument Treurende Vrouw in het plantsoen aan de Westergracht. Het laatste adres op zijn persoonskaart is dat in Pijnacker. Daar werd hij per 10 oktober 1942 ingeschreven.

    Onder nummer 16288 is Erends dezelfde dag verast in het crematorium Westerveld in Driehuis. De as werd verstrooid in het Vijverpark bij het crematorium.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    • - OGS Gedenkboek 36 - Amersfoort, Vught, Westerbork, Oorlogsgravenstichting.
      Peter H. Heere en Arnold Th. Vernooij, De Eerebegraafplaats te Bloemendaal, SDU Uitgevers, Den Haag, 2005; Nationaal Archief, Den Haag, Bureau/Sectie Gravendienst van de Afdeling Sociale Zaken van het Ministerie van Oorlog/Defensie, Dienst Identificatie en Berging (DIB) van de Koninklijke Landmacht, nummer toegang 2.13.5220, inventarisnummer 262;

    Foto