TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Masseling, Franciscus Arnoldus

    Geboortedatum:
    25 september 1902 ('s-Hertogenbosch, Nederland)
    Overlijdensdatum:
    26 juni 1945 (Amsterdam, Nederland)
    Nationaliteit:
    Nederlandse

    Biografie

    Woonde in Amsterdam, Heemstedestraat 37-I. Zoon van François Carolus Jacobus Masseling (8 januari 1872 's-Hertogenbosch - 17 oktober 1924 Utrecht) en Frederica Catharina Peelen (19 maart 1867 Maartensdijk). Op 7 september 1933 gehuwd met Hendrika van Zandbergen (27 augustus 1904 Utrecht - 10 februari 1970 Amsterdam) . Lid verzet behorend tot de Binnenlandse Strijdkrachten. Chemigraaf (fotolithograaf). Volgens René Kok, medewerker van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), hield de BS (Binnenlandse Strijdkrachten) op 7 mei 1945 bij het Vondelpark een aantal Duitsers aan, die in de richting van het centrum reden. Zonder tegenstand te bieden lieten die zich afvoeren naar de zolder van het BS-kwartier. Masseling en Jacobus Franciscus de Bruyne (5 mei 1909 Middelburg) stonden op wacht. Omstreeks een uur werden de BS'ers verrast door andere Duitsers, die terugkwamen om hun kameraden te ontzetten of verhaal wilden halen voor een schietpartij die een dag eerder had plaatsgevonden. De twee mannen raakten zwaar gewond, toen het vuur op hen werd geopend. Beiden bezweken aan de opgelopen verwondingen, De Bruyne nog diezelfde dag en Masseling ruim anderhalve maand later op 26 juni 1945. Alleen de naam van Masseling prijkt op het monument bij het Vondelpark. De naam van De Bruyne was oorspronkelijk ook op het gedenkteken aangebracht. Maar vlak voor de onthulling van het monument werd zijn naam in allerijl weggehakt, omdat er meldingen waren binnengekomen dat De Bruyne lid van de NSB was geweest, voordat hij tot de Binnenlandse Strijdkrachten toetrad. Daarom is er tussen de namen op het monument een regel wit. Kok, die het verhaal achter de witregel heeft gereconstrueerd, is bij zijn onderzoek geen informatie tegengekomen dat De Bruyne heeft gecollaboreerd.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    • - OGS Gedenkboek 36 - Amersfoort, Vught, Westerbork, Oorlogsgravenstichting.
      Anita van Stel, Bij die witregel hoort een dramatisch verhaal. Getuigenverhaal René Kok, Amsterdam - Noord-Holland (serie getuigenverhalen bij oorlogsmonumenten, Nationaal Comité 4 en 5 mei; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallen 1940-1945; site wiewaswie.nl; zoekakten.nl (familysearch.org); Stadsarchief Amsterdam (persoonskaarten).