TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Versleijen, Arnoldus Frederikus

Geboortedatum:
12 februari 1897 (Sambeek, Nederland)
Overlijdensdatum:
3 oktober 1944 (Vierlingsbeek, Nederland)
Begraven op:
Nederlandse Oorlogsgraven Boxmeer
Vak: A. Rij: 3. Graf: 7.
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Arnoldus Frederikus Versleijen woonde in Boxmeer, Burgemeester Verkuijlstraat 66. Hij was de zoon van Martinus Versleijen (14 maart 1858 Venray - 31 oktober 1925 Sambeek) en Maria Catharina van de Logt (12 februari 1866 Velp - 10 april 1920 Sambeek). Huwde met Gertruda Antonia - Truda – Willems (27 december 1904 Sambeek – 16 september 1986). Rangeerder Nederlandse Spoorwegen. Rooms-Katholiek. Versleijen, die Nöl werd genoemd, speelde vrachtbrieven en laad- en losschema's door aan een zekere Jacobs in Rijkevoort en dr. Nuyens in Boxmeer. Het verzet kon er dan voor zorgen dat strategisch belangrijke goederen werden beschadigd of spullen die men zelf goed kon gebruiken achterover werden gedrukt. Versleijen gaf in september 1944 gehoor aan de oproep die de regering in Londen deed aan spoorwegmensen om het werk neer te leggen. Vlak na de bevrijding van Boxmeer stuurde zijn echtgenote haar zoon Jan naar een boerenfamilie in Vortum-Mullem om melk voor de twee jongste van de acht kinderen te halen. Zij wist niet dat dit dorp nog niet bevrijd was. De Duitsers lieten Jan met zijn melkkannetje door, maar hij mocht niet terug, omdat de bezetters vreesden dat hij informatie aan de Geallieerden kon doorgeven. De volgende dag werd hij samen met de Vortummers geëvacueerd in de richting van de Maasdorpen Wanssum en Blitterswijck. Omdat Jan niet thuis kwam, ging de ongeruste vader hem zoeken. De eerste dag kwam hij door granaatinslagen niet ver. Op 29 september 1944 zette hij de zoektocht voort met Marinus Lemmers. Het duo werd echter direct gearresteerd en aan de militaire commandant van Vierlingsbeek voorgeleid. Versleijen kreeg op zeker moment te horen dat hij als spoorwegstaker zou worden terechtgesteld. De vluchtende Duitsers namen hun gevangenen mee naar Maashees. Van de minder grote waakzaamheid van de Duitse soldaten, die veel drank op hadden, maakte Versleijen gebruik om richting Vierlingsbeek te vluchten. Hij werd echter achterhaald bij de opgeblazen brug over de Molenbeek (1*) bij Vierlingsbeek en meteen doodgeschoten. Zoon Jan dook na een zwerftocht van negen weken weer op bij het evacuatieadres van zijn familie in Rijkevoort. De naam van Versleijen prijkt op een NS-gedenkplaquette aan de buitengevel van het station in Boxmeer. Wrang is dat de Stichting '40-'45 het bewijs dat Versleijen een oorlogsslachtoffer was onvoldoende achtte en daarom geen verzetsuitkering aan de weduwe wilde verstrekken.
(1*) De Molenbeek begint bij Ysselsteyn als de Loobeek. Vanaf Holthees heet de beek de Molenbeek.

Het stoffelijk overschot van Versleijen was in de Loobeek bij Vierlingsbeek gegooid en later provisorisch door Britse militairen begraven. Op 16 april 1945 werd hij in Boxmeer herbegraven op de Rooms-Katholieke Begraafplaats in Boxmeer, 3e klasse, vak A, rij 3, grafnummer 7.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto

Thema's