TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bos, Klaas

    Geboortedatum:
    7 januari 1897 (Siddeburen-Slochteren, Nederland)
    Overlijdensdatum:
    28 februari 1942 (Leusden, Nederland)
    Begraven op:
    Nederlands Ereveld Loenen
    Vak: E. Graf: 87.
    Nationaliteit:
    Nederlandse

    Biografie

    Klaas Bos woonde aan de Molenhorn 95 te Appingendam. Hij was de zoon van dagloner/dienstknecht/fabrieksarbeider Hilbrand Bos (19 december 1870 Siddeburen - 13 november 1940 Opwierde, gemeente Appingedam) en Mettje Jantje Veldman (8 april 1874 Siddeburen - 4 april 1952 Appingedam). Klaas Bos huwde op op 13 februari 1926 in Appingedam met Berendina Merema (23 januari 1907 Appingedam - 11 september 1987 Appingedam). Het echtpaar kreeg vijf kinderen: Mettje, Jitske, Hilbrand, Wigbold en Elisabeth. Bos was Fabrieksarbeider en kleermaker. Hij was lid van het verzet.

    Hij was een van de plaatselijke leiders van de verboden Communistische Partij van Nederland. Bos verspreidde het illegale communistische blad Noorderlicht en pamfletten. Volgens zijn verzetskaart hielp hij samen met Bonno Smit onderduikers. Op 10 mei 1941 werd hij door de Nederlandse politie gearresteerd. Bos is op 24 oktober 1941 met negentien anderen naar Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort (gevangene 803) getransporteerd. Over zijn dood in het kamp op 28 februari 1942 lopen de lezingen uiteen. Na de oorlog vulde weduwe Bos-Merema op het formulier voor het gedenkboek van de CPN uitputting als doodsoorzaak in. Ook de voorlopige slachtofferlijst van Kamp Amersfoort (Deze voorlopige slachtofferlijst is overigens verdwenen van de site van het Nationale Monument Kamp Amersfoort.) en de Wikipedia-lijst van slachtoffers van het kamp geven ontbering als reden van zijn dood aan. Daarentegen vermeldt de kaart van Bos in het archief van het Nationaal Monument Kamp Amersfoort dat hij is gefusilleerd. Volgens Ruud Weijdeveld is hij door een kampbewaker doodgeschoten. Hij was daarmee de eerste Groningse verzetsstrijder die tijdens de oorlog om het leven kwam. Zwagers van Klaas Bos hebben zijn stoffelijk overschot naar Appingedam gebracht. Alleen de naaste familie en twee man, met wie hij de laatste tijd had samengewerkt, mochten in de rouwstoet meelopen en bij de begrafenis aanwezig zijn. In Appingedam is de Klaas Bosstraat naar hem vernoemd. Bovendien staat zijn naam met die van Gerrit Raap (Gerrit Raap (7 april 1904 Appingedam – 13 augustus 1942 Dachau, Duitsland) op een gedenkplaat op het oude gemeentehuis in Appingedam. Ook naar hem is in Appingedam een straat vernoemd (Gerrit Raapstraat).

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    • - HEUVEL, C.C. VAN DEN e.a., Verzetsherdenkingskruis, Samsom Uitgeverij, 1985.
      - Klaas Bos
      - Klaas Bos | Erelijst van Gevallenen 1940-1945
      - Voorst: Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen; Ruud Weijdeveld, Het communistische verzet in Groningen, 1940-1945, deel 1 en 2, Profiel Uitgeverij, Bedum 2014; W.A. Brug, Hun Naam leeft voort...! Oorlogsslachtoffers verleenden hun naam aan straten en gebouwen, Repro Holland BV, Alphen aan den Rijn, 1989; Lijst van slachtoffers van Kamp Amersfoort, Archief Jack Kooistra; Huub Wijfjes, Erelijst van gevallenen, in: Hans van den Heuvel, Gerard Mulder, het Vrije Woord. De illegale pers in Nederland 1940-1945, SDU Uitgeverij, 's-Gravenhage, 1990; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakten 18/1942 gemeente Appingedam en 16/1942 gemeente Leusden); site genealogieonline.nl (stamboom Arbeider en Bos).Appingedam.

    Foto