TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Boer, Christiaan Jacob

    Geboortedatum:
    1 april 1920 (Assen)
    Overlijdensdatum:
    4 september 1944 (Vught)
    Begraven op:
    Asputten Kamp Vught
    Nationaliteit:
    Nederlandse

    Biografie

    Woonde in Voorburg, Koningin Wilhelminalaan 300 c (door de Duitsers omgedoopt tot Admiraal de Ruyterlaan 300 c). Zoon van Pieter Boer (landbouwer, 17 september 1878 Zuidbroek - 17 juli 1926 Assen) en Zwaantje Jippes (20 juli 1881 Kloosterveen/Assen). Ongehuwd. Bakker. Nederlands Hervormd. Lid verzet onder de schuilnaam Bert. Hij behoorde tot de KP-Den Haag. Boer en twee andere medewerkers van de KP-Den Haag, die al eerder langdurig de gangen van de Haagse rechercheur en Duitse handlanger Marten Slagter waren nagegaan, hadden opdracht gekregen Opperstormleider van de Landwacht en WA-hoofdinspecteur Martinus Hermanus Elferink (Haarlem 30 oktober 1894) te liquideren. Op vrijdagmorgen 21 juli 1944 werd Elferink vlakbij zijn woning aan de Hoornbruglaan opgewacht. Op de fiets volgde Boer de man, die op weg was naar het werk. In de omgeving van hotel Leeuwendaal kreeg Elferink argwaan en hield de opperstormleider de KP'er aan. Zijn papieren klopten niet helemaal. Bij het fouilleren werd het pistool dat hij zich had, niet gevonden. Hij moest voor Elferink uitlopen. Op het politiebureau trof de dienstdoende veldwachter/brigadier Willem Wokke bij een nieuwe fouillering het wapen evenmin aan. Toen Elferink met de Haagse SD telefoneerde, zag Boer kans zijn opdracht alsnog uit te voeren. Met zijn tevoorschijn gehaald pistool vuurde hij op de man, die ter plekke stierf. Op 4 september 1944 is Boer met ongeveer zestig medegevangenen op de schietbaan bij Kamp Vught door een vuurpeloton doodgeschoten. Zijn naam staat zowel op het monument op de fusilladeplaats als op de herdenkingswand in het Nationaal Monument Kamp Vught.

    Boer is gecremeerd in het concentratiekamp Vught.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    • - OGS Gedenkboek 36 - Amersfoort, Vught, Westerbork, Oorlogsgravenstichting.
      LO/LKP, Het Grote Gebod; Jack Kooistra en Albert Oosthoek, Recht op wraak. Liquidaties in Nederland 1940-1945; Site Nationaal Monument Kamp Vught; Sterbebuch Kamp Vught; Oorlogsgravenstichting; voormalige site Genlias/site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 217 d.d. 18 juni 1047 gemeente Voorburg); site Alle Groningers.

    Foto