TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Denis, Franciscus

    Geboortedatum:
    17 januari 1907 ('s-Hertogenbosch)
    Overlijdensdatum:
    26 december 1944 (Elmpt/Niederkrüchten (Duitsland))
    Nationaliteit:
    Nederlandse

    Biografie

    Woonde in 's-Hertogenbosch en verbleef op een adres in de Luikerstraat (nu: Limburgsestraat) in Roermond. Zoon van Franciscus Johannes Jacobus Denis (koopman, 24 december 1877 's-Hertogenbosch) en Maria van der Hoorn (2 februari 1881 's-Hertogenbosch). Gehuwd op 17 juni 1927 met Francijna van Esch (24 juni 1907 Uden). Het huwelijk werd op 19 juni 1934 door middel van echtscheiding beëindigd. Denis had al een bewogen geschiedenis achter de rug, voordat hij op de tweede kerstdag 1944 in Roermond door een Standgericht onder leiding van majoor Ulrich Matthaeas een doodvonnis kreeg opgelegd, dat nog diezelfde dag vlak over de Duitse grens in een bosgebied bij het plaatsje Elmpt ten uitvoer werd gelegd. Denis had in een Duits kamp gezeten, maar was gevlucht. Na zijn arrestatie werd hij gedwongen aan het werk gezet op het vliegveld in Venlo. Ook daar nam hij de benen. Uit angst voor een nieuwe arrestatie hield hij zich schuil in een zelfgemaakt hutje in een bosje bij een hoeve. Op 23 augustus 1944 vroeg hij de passerende Russische Maria Kotenko, of zij een boterham of een sigaret voor hem had. Uit medelijden haalde zij voedsel en rokerij van huis. Nadat Denis haar had gevraagd, of zij ook ondergoed voor hem had, nam zij hem mee naar huis en verzorgde zij hem. Hij knapte op en bleef als onderduiker. Begin oktober 1944 werd hij met zestien andere mannen bij een grote razzia in de Luikerstraat opgepakt. Denis wist te voorkomen dat hij opnieuw naar Duitsland werd weggevoerd door zich met enkele andere gearresteerden onder de vloer van de goederenloods van de NS in Roermond te verstoppen. Hij keerde naar zijn onderduikplek terug. In de kerstnacht 1944 verschenen parachutisten aan de deur. Zij wisten, blijkbaar door verraad, dat Denis in de woning verbleef. Toen de Duitsers op de vloer schoten en aanstalten maakten een handgranaat in het gat van de schuilplek te gooien, kwam hij tevoorschijn. Zijn naam staat op een plaquette op de gevel van de St.-Alphonsusschool en het monument op Begraafplaats Tussen de Bergen in Roermond.

    Aanvankelijk begraven in het bosgebied bij Elmpt. Na de ontdekking van het bosgraf op 27 augustus 1947 zijn Dennis en de andere slachtoffers op 11 september 1947 op Begraafplaats Tussen de Bergen ter aarde besteld.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    • Foto 1: Roos Cox-Verstappen
    • Munnicks, Van kazemat tot kelderleven; Veertien keer Standgericht, in: Represailles in Limburg 1940-1045, pag. 75-82; Oorlogsgravenstichting; Digitale Stamboom (Eindhoven); site wiewaswie.nl; site stadsarchief.nl; site genea.net.