TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Breijer, Jacob

    Geboortedatum:
    14 oktober 1892 (Hoorn (Noord-Holland))
    Overlijdensdatum:
    22 april 1945 (Hoorn (Noord-Holland))
    Begraven op:
    Nederlands Ereveld Loenen
    Vak: A. Graf: 1051.
    Nationaliteit:
    Nederlandse

    Biografie

    Woonde in Hoorn, Grote Noord 24. Zoon van Fredrik Breijer (goudsmid) en Grietje Brak (3 januari 1864 Harenkarspel). Gehuwd op 19 mei 1921 met Hermina van Grafhorst (monteuse/na dood echtgenoot colportrice voor Staatsloterij, 8 juni 1896 Amsterdam). Het echtpaar had een dochter, die Jacoba heette. Rijksontvanger. Breijer keerde op zondag 22 april 1945 per fiets terug van Schellinkhout, waar hij melk voor zijn gezin had gehaald. In de buurt van de Oosterpoort kwam hij stadgenoot Theo Koning, slager van beroep, tegen. Die waarschuwde hem voor de landwachters, die bij de toegang naar Hoorn fietsen vorderden. Breijer maakte rechtsomkeert om via een andere route thuis te komen. Landwachter Dirk Jonker zag dit en schoot Breijer van een behoorlijke afstand (1*) van achteren van zijn rijwiel. Het slachtoffer bleek dodelijk te zijn getroffen. Jonker, die zeker vijf mensen heeft gedood (2*), stelde later, dat Breijer niet op zijn sommatie om te stoppen had gereageerd en dat hij pas later had gehoord dat Breijer doof was. Volgens zijn dochter deugde dat verweer niet, omdat haar vader geen last van doofheid had. Op basis van de verklaring van getuige Koning concludeerde zij dat hij meteen zonder enige waarschuwing is neergeschoten. Zijn naam staat vermeld op een op 4 mei 1953 onthulde plaquette aan de muur van het voormalige stadhuis in Hoorn.
    (1*) In een artikel in De Vrije Alkmaarder wordt gesproken van een afstand van 250 meter. In het rechtbankverslag in het Nieuw Noord Hollands Dagblad voor West-Friesland is sprake van 140 meter.
    (2*) Zie Smink, Johannes.

    Breijer werd begraven op de begraafplaats aan het Keern in Hoorn. Toen het graf moest worden geruimd, is het stoffelijk overschot overgebracht naar het Ereveld van de Oorlogsgravenstichting in Loenen.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    • Vereniging Oud Hoorn, Oorlogsslachtoffers WO II Hoorn, site oudhoorn.nl; De Vrije Alkmaarder, 5 juni 1947, pagina 3 (westfriesarchief.nl); Nieuw Noord Hollands Dagblad voor West-Friesland, 12 juni 1947 (westfriesarchief.nl); Oorlogsgravenstichting; voormalige site Genlias/site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 145/1945 gemeente Hoorn); site genea.pedete.net; genealogie.nl (stamboom Fontijn).

    Foto