TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hut, Pieter Elibert

    Geboortedatum:
    14 september 1921 (Ten Boer)
    Overlijdensdatum:
    5 augustus 1943 (Groningen)
    Nationaliteit:
    Nederlandse

    Biografie

    Woonde in Usquert. Zoon van broodbakker Hillebrand Hut (12 maart 1888 Zevenhuizen, gemeente Leek - 30 april 1981) en Martje van Dijk (30 maart 1891 Usquert - 13 november 1966). Ongehuwd. Secretarieambtenaar. Nederlands Hervormd. Lid verzet onder de schuilnaam Piet Brinkman. Tijdens de oorlog wenste Hut, die in een toneelgezelschap speelde, zich niet bij de door de bezetter ingestelde Kulturkammer aan te sluiten. Als volontair op de secretarie van de gemeente Usquert raakte hij bij de verdeling van distributiebonnen betrokken. Hut kreeg het aan de stok met de NSB-burgemeester, temeer toen hij weigerde voor de Winterhulp op pad te gaan. Hij zag zich genoopt ontslag te nemen. Omdat hij zonder werk zat, diende hij zich direct in Groningen voor tewerkstelling in Duitsland te melden. Daar voelde hij in het geheel niet voor. Er werd voor een onderduikersplek in Surhuizum gezorgd, maar het stilzitten beviel hem slecht. Binnen twee weken kwam hij terug en begon hij met het opbouwen van een verzetsgroep, de Groep Bedum, die ook wel bekend is als de Groep Oom Henk (1*). Om aan bonkaarten te komen pleegde de groep meerdere overvallen, waaronder de overval op het distributiekantoor in Langweer op 4 juni 1943. Volgens het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen werd Hut op 5 augustus 1943 de eerste KP'er die werd doodgeschoten. Op het adres Fruitstraat 41 in Groningen, waar hij samen met T.P. Hut bij de familie Van der Heuvel was ondergedoken, vond rond het middaguur een bespreking plaats met verzetsman S. Hiemstra uit Surhuizum. 'Enige tijd later', aldus een rechtbankverslag van het strafproces tegen SD-handlanger Evert Cornelis Drost (2*), 'verscheen nog de illegale werker Ter Horst en iemand die als Kramer, eveneens een illegaal, werd geïntroduceerd. Dit was vreemd, want het was bekend, dat Ter Horst enkele dagen tevoren was gearresteerd. Desgevraagd verklaarde hij daarover, dat hij weer ontvlucht was. De waarheid was echter, dat hij zich bereid verklaard had met de S.D. samen te werken (3*). Genoemde Kramer was in werkelijkheid dan ook Drost, die volgens de getuigen hoog opgaf van zijn illegaal werk. Na een poosje verdween hij weer, maar keerde terug met Lehnhoff (4*), Bellmer (5*) en andere S.D.'ers. De heer P.E. Hut werd neergeschoten - 'door Bellmer', zegt Drost, 'door Drost' verklaren de getuigen - terwijl de heren T.P. Hut en S. Hiemstra gearresteerd werden.' In Usquert is de Pieter Hutstraat naar de verzetsman vernoemd. Zijn naam staat op een oorlogsmonument aan de Raadhuisstraat in Usquert.
    (1*) Henk (H.E.) Broekstra, ambtenaar op de secretarie van de gemeente Bedum, in het verzet Oom Hendrik genoemd.
    (2*) Polizeiangestellte Evert Cornelis Drost (29 juli 1906 Langbroek – geëxecuteerd 28 juli 1949 Groningen).
    (3*) Volgens de verzetskaart van Hut werd B.G. – Ben – Ter Horst door de Bijzondere Raad van Cassatie vrijgesproken.
    (4*) SS-Hauptscharführer en Kriminalskretär Robert Friedrich Lehnhoff (11 augustus 1906 gehucht Mehle, gemeente Elze, Duitsland – geëxecuteerd 24 juli 1950 Groningen).
    (5*) Hauptsturmführer Friedrich Bellmer (20 oktober 1897 Geestemünde, Duitsland – 1966 Bremen, Duitsland), tweede man Scholtenhuis in Groningen.

    Begraven op de Algemene Begraafplaats in Usquert, eerste klasse, vak 1, rij 7, grafnummer 14.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    • Foto 1: Annet Verdult
    • Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen; Sietse J. Huizingh, Georganiseerd verzet in Groningen: L.O. en L.K.P., in: Jan A. Niemeijer en Ad. A.J. Mulder (red.), Verzet in Groningen, Wolters-Noordhoff/Forsten, Groningen, 1986; W.A. Brug, Hun Naam leeft voort...! Oorlogsslachtoffers verleenden hun naam aan straten en gebouwen, Repro Holland BV, Alphen aan den Rijn, 1989; site usquert.nl; Oorlogsmisdadiger Drost hoort doodstraf eisen, rechtbankverslag Nieuwsblad van het Noorden, 11 oktober 1948; Oorlogsgravenstichting; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakten 1144/1943 gemeente Groningen en 11/1943 gemeente Usquert); graftombe.nl.