TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bruls, Léon Antoine

    Geboortedatum:
    6 februari 1912 (Sittard)
    Overlijdensdatum:
    17 april 1945 (Dresden (Duitsland))
    Nationaliteit:
    Nederlandse

    Biografie

    Woonde in Heerlen. Zoon van Jan Bruls (stukadoor/mijnwerker, 24 september 1876 Schinnen – 18 april 1956 Sittard) en Maria Philomena Maas (5 september 1879 Ulestraten). Gehuwd op 1 december 1939 met Josephina Maria Hendrika Hochstenbach (6 januari 1914 Sittard). Hulpagent Staatsmijn Maurits onder nr. 1794/vliegtuigmaker. Rooms-Katholiek. Lid verzet. Schuilnaam: Leo. Cammaert schaart Bruls onder de groep-Smit, één van de eerste verzetsorganisaties in Zuid-Limburg. Na de capitulatie had hij een aanzienlijke partij wapens in handen gekregen. Hij leverde wapens aan zowel de groep-Smit als aan de groep-Dresden, een andere vroege Limburgse verzetsgroep. Ten gevolge van verraad door H.M.J. Thelen, een oud-militair en mijnwerker van Oranje Nassau IV, is Bruls op 17 februari 1942 gearresteerd en overgebracht naar de gevangenis in Maastricht. Halverwege augustus 1942 volgde overbrenging naar de gevangenis in Amsterdam. Vervolgens is hij getransporteerd naar de concentratiekampen Amersfoort en Vught. Bruls werd wegens verboden wapenbezit en sabotage veroordeeld tot levenslange tuchthuisstraf. In oktober 1943 kwam hij onder gevangenennummer 5360 in Natzweiler terecht, daarna op 19 september 1944 in het concentratiekamp Dachau en op 27 september 1944 in Gröditz. Bij een ontvluchtingspoging is hij doodgeschoten. De Oorlogsgravenstichting, de Erelijst van Gevallenen en de site Oorlogsslachtoffers (Oorlogsvermisten) geven alle drie Dresden als plaats van overlijden aan. Leitmeritz, de stad Litomìøice in de Tsjechische regio Ústí nad Labem, is echter eveneens als sterfplaats genoemd. In deze stad was een nevenkamp (Auszenlager) van het concentratiekamp Flossenbürg gevestigd. Ook in Gröditz bevond zich een nevenkamp van hetzelfde concentratiekamp. Postuum werd Bruls het Verzetsherdenkingskruis toegekend.

    Van Bruls is geen graflocatie bekend.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    • - OGS Gedenkboek 35 - Dachau, Rossenbürg, Natzweiler, Oorlogsgravenstichting.
      o.m. Dr. Fred (A.P.M.) Cammaert, Het Verborgen Front. Een geschiedenis van de georganiseerde illegaliteit in de provincie Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog, Eisma BV, Leeuwarden/Mechelen, 1994; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; Nationaal Comité Verzetsherdenkingskruis/C.C van den Heuvel, W.J.C. Tensen (samenstellers), Gedenkboek Verzetsherdenkingskruis, waarin opgenomen Register Dragers Verzetsherdenkingskuis, Samson Uitgeverij, 1985; site Oorlogsslachtoffers (Oorlogsvermisten), sites.google.com/site/oorlogsvermisten.

    Foto