TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hengst, Werner

    Geboortedatum:
    28 oktober 1919 (Pirna)
    Overlijdensdatum:
    4 mei 1945 (Ammerstol)
    Begraven op:
    Duitse Oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn
    Vak: AL. Rij: 5. Graf: 116.
    Nationaliteit:
    Duitse

    Biografie

    Woonde in Pirna. Obermaat. Vlak voor de bevrijding van ons land deed zich op vrijdagavond 4 mei 1945 nog een ernstig incident voor tussen enkele verzetslieden en twee patrouillerende Duitse militairen (Werner Hengst en Herbert Hoffner) van de Kriegsmarine, die in het naburige Schoonhoven waren gelegerd. Terwijl bij de plaatselijke bevolking al een feestroes heerste, kwamen verzetsman Willem Vrijenhoef en politieagent Cornelis van der Berg de Duitsers tegen op de Lekdijk ter hoogte van het door de Sociaal Democratische Arbeiderspartij (SDAP) opgerichte verenigingsgebouw 'Het Gebouw'. Plotseling hoorden ze het bekende 'Wer da' roepen. Vrijenhoef droeg de blauwe overall van de Binnenlandse Strijdkrachten met de oranjekleurige armband en voelde zich niet op zijn gemak. Zonder een woord te wisselen, trok Van der Berg zijn pistool om te schieten. Zijn wapen weigerde echter. Meteen vuurde Vrijenhoef met zijn automatische wapen in de richting van de Duitsers. Eén van hen werd door de rondvliegende kogels dodelijk geraakt. De ander liep naast een kapotgeschoten oog een buikschot op en werd ondergebracht bij een bewoner van Ammerstol. Hoewel hij het uitschreeuwde van de pijn, hebben de leden van zijn onderdeel die naar hem op zoek waren de man niet gevonden. Hij overleefde de aanslag weliswaar, maar enkele dagen later bezweek hij alsnog in het toenmalige Van Itersonziekenhuis aan de De la Reylaan in Gouda. Eén van de Duitsers gooide nog een handgranaat naar de schietende leden van de Binnenlandse Strijdkrachten. Deze richtte weinig schade aan. Slechts Van der Berg liep een verwonding aan een pink op, maar dat kan ook zijn gebeurd tijdens een wat onhandige beweging met zijn eigen wapen.
    Aanvankelijk lag het in de bedoeling van de Duitsers strenge tegenmaatregelen te nemen, maar die bleven achterwege. De Duitser die bij het vuurgevecht is gedood, werd kort na het incident begraven op de lokale begraafplaats in Ammerstol in een rood tafelkleed van de familie Goosen. In de vroege ochtend van de vijfde mei 1945 voer een sleepbootje met Duitse militairen vanuit Schoonhoven naar Ammerstol om de gedode man op te graven en elders opnieuw te begraven. Volgens de getuigen Vrijenhoeff en Van der Berg is het als volgt gegaan. Rond half elf 's avonds fietste de in BS-overall geklede en met een stengun bewapende Vrijenhoeff met Van der Berg naar het onderduikadres van boer G. Brand aan de Capellelaan. Onderweg werden ze aangehouden door twee Duitsers. Ze moesten afstappen. Vrijenhoeff hoorde een metaalachtige klik en vuurde onmiddellijk met zijn wapen in het wilde weg. Drie van de afgevuurde kogels troffen een Duitser in de hartstreek. Hij was meteen dood. Bij zijn medestrijder was een deel van diens gezicht weggeslagen. Vrijenhoef weet zeker dat dit slachtoffer de verwondingen opliep door de explosie van zijn eigen steelhandgranaat, die hij te lang vasthield. Beide Duitsers zijn naar de hooizolder van Brands boerderij overgebracht en in doeken en een tafelkleed gewikkeld. Deze lezing komt vrijwel overeen met die van Jacoba Goosen, destijds nog een tiener. Zij kan zich nog herinneren dat de uit Schoonhoven afkomstige militairen veronderstelden dat hun dode strijdmakker in het door haar vader beheerde 'Gebouw' lag. Steeds riepen ze: 'Wo ist das Leich, das Körper?' Urenlang reden ze met haar vader in de omgeving rond, waarbij hij nog is mishandeld. Uiteindelijk wees een lid van de Binnenlandse Strijdkrachten de vindplaats van het graf aan. Goosen is daarop direct vrijgekomen.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    • Archief Jack Kooistra. Deutsche Kriegsgräberfürsorge in Kassel.

    Foto