TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wolters, Sikke

Geboortedatum:
30 januari 1908 (Akkerwoude (thans Damwâld), gemeente Dantumadeel)
Overlijdensdatum:
27 juni 1944 (Heerenveen)
Nationaliteit:
Nederlandse

Biografie

Woonde in Heerenveen, Eeltje Halbertsmastraat 38. Gehuwd met Hieke Roskam. Drie kinderen. Eerste luitenant politie. Christelijk Gereformeerd. Lid NSB van de Groep Zevenwolden met stamboeknummer 102756, lid van de SS, districtsleider Friese Rechtsfront, vendelcommandant en vormingsleider W.S., vormingsspreker van de NSB en districtsinspecteur Algemeen Toezicht Leden NSB in Friesland. In 1941 volgde Wolters ook de burgemeesterscursus. De als begaafd en intelligent bekendstaande boerenzoon werkte aanvankelijk als brigadier bij de politie. Hij trad in 1929 bij de marechaussee in dienst en werkte onder andere in Leeuwarden en Drachten. In 1934 werd hij agent in Workum. Op 27 juni 1940 sloot Wolters zich aan bij de NSB. Binnen deze organisatie maakte hij snel carrière. Wolters was een fanatieke nazi-aanhanger en SD-medewerker, die het verraad niet schuwde. Regelmatig deed hij zich voor als anti-Duits om inlichtingen te verkrijgen. Ook manifesteerde hij zich als zwarthandelaar. Als hij met iemand een koop had gesloten, legitimeerde hij zich als politieman, nam de goederen in beslag en arresteerde de verkoper. Wolters specialiseerde zich in de opsporing van gecrasht geallieerd vliegtuigpersoneel en joden. Hij schroomde niet om gevangenen te mishandelen. Om die reden moest hij volgens het Friese verzet worden geëlimineerd.
Omdat Wolters op 27 juni 1944 zeer belastende verklaringen bij zich droeg die konden leiden tot de arrestatie van illegale werkers, doodde de verzetsstrijder Gerrit Hagen hem in de fietsenstalling van het NS-station in Heerenveen met een nekschot. Zijn tas met belastende papieren en zijn gloednieuwe Waltherpistool werden meegenomen. Het pistool werd in 1980 aan het Verzetsmuseum in Leeuwarden geschonken, maar verdween een jaar later na een inbraak. Het wapen is ondanks grondig onderzoek van de Leeuwarder recherche nimmer weer boven water gekomen.
In Den Haag noemde Wolters zich Siegfried Wouters. Als represaille is de veehouder Albert Marten Rinkema op 30 juni 1944 in zijn woning in Rottum gedood,

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

  • Archief Jack Kooistra. Trilogie Pieter Wijbenga over verzet in Friesland.

Foto