Woonde in Oosterwolde (gemeente Ooststellingwerf), Mathuizen 595. Ongehuwd. Arbeider/koopman. Landwachter. Hidde werd op 8 februari 1943 lid van de NSB en heeft ook enige tijd dienst gedaan bij de Nederlandse Arbeidsdienst (N.A.D.). In de herfst van 1944 nam hij als landwachter deel aan huiszoekingen bij het echtpaar Jannes Oosterkamp/Aaltje Zeilstra in Oosterwolde en de familie Tjassing in Langedijke. Verder was hij betrokken bij een huiszoeking in de nacht van 18 op 19 juli 1944 bij de zeventigjarige nagenoeg blinde Folkert Zandstra in Nijeberkoop en de tegenoverstaande boerderij van Tj. Dijk. Men zocht naar Johannes Dijk, die evenwel niet werd gevonden. Daarom werd diens zestienjarige broer van bed gelicht en naar de schuur meegenomen. Daar is hij mishandeld omdat hij weigerde relevante informatie over zijn broer te vertellen.
In verband met zijn verraderswerk en zijn collaboratie aan de opsporing van onderduikers en verzetsmensen is Louwes geliquideerd door Johannes Wissink uit Amersfoort, lid van de Binnenlandse Strijdkrachten. Wissink, timmerman bij de Koninklijke Marine en behorend tot de verzetsgroep Gaastmeer onder leiding van de 46-jarige chauffeur Matthijs Westra, werd later gearresteerd en gefusilleerd. Het slachtoffer is geliquideerd op een landtong aan de rand van het meer De Fluessen in de toenmalige gemeente Hemelumer Oldephaert en Noordwolde. Hij werd door een groep verzetslieden ontvoerd uit het gemeentepolitiebureau in Sneek, waar hij met enkele andere landwachters bewakingsdienst verrichtte. Voordat hem in de eenzaamheid van het Friese landschap door een nekschot voorgoed het zwijgen werd opgelegd, is hij in de gelegenheid gesteld schriftelijk afscheid te nemen van zijn familie.
Louwes stond bekend als een sadist, die politieke arrestanten mishandelde. Binnen de eigen gelederen genoot hij evenmin een goede reputatie. Naar aanleiding van deze zaak werden wegens ernstig plichtsverzuim drie landwachters gearresteerd: Tjeerd van der Heide (10 januari 1928 Drachten), Diemer Jongeling (21 december 1917 Wierum) en Cornelis Visser, alias Kees Banaan (5 februari 1899 Zwolle). Tijdens de ontvoering van Louwes sliepen de heren. De tevens aanwezige politiemensen opperwachtmeester H. Lok en wachtmeester Dirk (Bontje) Brouwer, die het spel van de overval meespeelden, gingen na SD-onderzoek vrijuit. Ze kregen zelfs een pluim voor hun doortastende optreden voordat ze zogenaamd werden 'uitgeschakeld'.
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!