TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Friedrich, Johann

    Geboortedatum:
    15 augustus 1903 (Kunreuth (Dsl.))
    Overlijdensdatum:
    20 oktober 1944 (Twijzelerheide, gemeente Achtkarspelen)
    Begraven op:
    Duitse Oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn
    Vak: AT. Rij: 10. Graf: 243.
    Nationaliteit:
    Duitse

    Biografie

    Woonde in Kunreuth. Stabsfeldwebel, van Wach Batl. Kommando Bremen II. Gehuwd. Samen met de gemeenteveldwachter Marten Reitsma (7 februari 1897 Sint Jacobiparochie) was Friedrich bezig met de controle van identiteitspapieren van een drietal arrestanten. Plotseling trok één van hen, Pieter Johannes Galliard (18 oktober 1920) uit Haren een pistool en schoot zowel Friedrich als Reitsma dood. Na de bevrijding is Galliard gearresteerd en tot 1948 geïnterneerd. Alles speelde zich af in de woning van de weduwe Jantje Dijkstra-Bierma in Twijzelerheide. Omstreeks middernacht klopten drie mannen aan op dit adres. Ze riepen: 'Deutsche Wehrmacht, schnell öffnen.' Twee droegen een uniform, de derde was in burger. Het gezelschap stapte naar binnen en vroeg om slaapgelegenheid en eten. Verder vertelden ze dat de volgende dag een razzia op onderduikers zou worden gehouden. De vrouw mocht enkele bekenden waarschuwen, maar niet allemaal, omdat ze dan geen succes zouden hebben. Haar zoon Eelke Dijkstra was door het rumoer wakker geworden en wenste niet meer te slapen. Twee van de drie mannen brachten de nacht in zijn bed door, de andere in een gereedstaand éénpersoons ledikant. Omdat de mannen de volgende ochtend nog laat in bed lagen, vertrouwde mevrouw Dijkstra, die inmiddels enkele bekenden voor de komende razzia gewaarschuwd had, de zaak niet. Toen de weduwe in een fietstas van één van haar gasten een kerkboekje ten name van A. Mulder vond, kreeg ze nog meer argwaan en veronderstelde ze met een stelletje dieven van doen te hebben. Ze vroeg haar zoon Eelke contact op te nemen met de opperwachtmeester van de politie Marten Reitsma. Die verscheen kort daarop met Friedrich. Uit angst voor 'ongelukken' vluchtte mevrouw Dijkstra naar de buren. Bij haar terugkeer lagen er twee doden in de woonkamer. Eelke had drie schoten gehoord en ontdekte dat beide slachtoffers in het hoofd waren geraakt. In de woning van mevrouw Dijkstra had Galliard kans gezien het onder een kussen liggende wapen van zijn metgezel Ids Kuipers (1 juni 1919 Sneek) te grijpen en daarmee de mannen te doden. Galliard verklaarde later evenwel dat het anders was gegaan. Over zijn armen droeg Kuipers een overjas, die hij voor de buik hield. In een van zijn handen droeg hij een pistool, dat hij zonder dat de Duitser en de politieman het zagen aan Galliard overhandigde. Onmiddellijk schoot hij beiden daarna neer.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    • Archief Jack Kooistra. Gemeente Achtkarspelen. Deutsche Kriegsgräberfürsorge in Kassel. Kaartsysteem Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn.

    Foto