TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Dijk, van, Antonius Johannes Marie

Geboortedatum:
19 april 1905 (Helmond)
Overlijdensdatum:
31 augustus 1943 (Arnhem)
Begraven op:
Duitse Oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn
Vak: STC. Rij: 4. Graf: 38.
Nationaliteit:
Nederlandse

Biografie

Woonde in Nijmegen. Zoon van Petrus Jacobus van Dijk en Maria Aldegonda Welter. Gehuwd met Anna Theodora Arts. Majoor Staatspolitie. Lid NSB met stamboeknummer 118996. Rooms-Katholiek. Hoewel Van Dijk bij de bezetter persona non grata was, werd hij door de illegaliteit als een grote bedreiging gezien. Op 8 juli 1943 werd hij al fietsend door Hendrikus Romein (21 augustus 1921 - 5 april 1944) in de rug getroffen. De kogel bleef in het ruggenmerg steken. Ruim anderhalve maand later stierf Van Dijk in het ziekenhuis van Nijmegen aan het opgelopen letsel.
Twee dagen voor de aanslag werd Van Dijk wegens ongehoorzaamheid aan het partijbelang en subordinatie tegen de hoogste Duitse legerleiding uit de NSB gezet. Tijdens het Polizeigericht eind april/begin mei 1943 was een NSB'er die zich niet aan de ingestelde avondklok hield aangehouden. Op bevel van Van Dijk mocht de arrestant na enige tijd weer gaan. Dat viel helemaal verkeerd bij de Duitse autoriteiten.
De raadszaal van Nijmegen was bij de begrafenis ingericht als rouwkamer. Prof. dr. Schriecke zei tijdens de rouwrede: 'Wij ondergaan een louteringsproces, waaronder wij echter nooit zullen buigen of bukken.' De burgemeester van Nijmegen ging nog een stapje verder: 'Een misdaad zal nooit onze marsch vertragen. Wij nationaal socialisten zullen onze gevallen kameraden opvullen en rustig verder gaan. Aan wraak denken wij niet.' Plaatsvervangend NSB-leider Cornelis van Geelkerken schetste de moeilijke positie van de NSB-politieman in die tijd: 'Niet de slechtsten vallen door sluipmoordenaarhand. Van Dijk is gevallen in volle plichtsvervulling en trouw aan zijn volk en vaderland.' Mede in opdracht van de Rijkscommissaris dr. Arthur Seyss-Inquart sprak ten slotte SS-Obergruppenführer en General der Politie Hanns Johann Albin Baptist Rauter. De hoogste SS-baas Reichsführer der SS und Chef der Deutsche Polizei Heinrich Himmler sprak in een brief zijn dank uit over hetgeen Van Dijk voor de NSB en de Germaanse SS had gedaan.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

  • Overlijdensakten 930 d.d. 1 september 1943 gemeente Arnhem en 825/1943 gemeente Nijmegen.

Foto

Thema's