TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lehnhoff, Robert Friedrich

    Geboortedatum:
    11 augustus 1906 (Mehle, Duitsland)
    Overlijdensdatum:
    24 juli 1950 (Groningen)
    Begraven op:
    Nederlandse Oorlogsgraven RK Kerkhof
    Dienstnummer:
    SS-Hauptscharführer Sicherheitspolizei
    Nationaliteit:
    Duitse

    Biografie

    Robert Lehnhoff was de meest bekende en beruchte man van het Scholtenhuis. Hij was er zeker niet de baas, in rang bekleedde hij slechts de veertiende plaats. Lehnhoff was van oorsprong geen SS'er maar politieman. Vanaf mei 1940 deed hij dienst in Den Haag, in maart 1941 kwam hij naar Groningen. Onder zijn leiding werden de Joden in Groningen gedeporteerd.
    Lehnhoff had een hekel aan gereformeerde verzetsmensen en maakte fanatiek jacht op hen. Hij was erg driftig en maagpatiënt. Ter ontspanning ging hij soms op jacht met Haase of Bellmer. Zijn mannen liet hij vaak uitslapen, maar hij kon hen ook tot een etmaal actie dwingen. Ze vreesden hun baas, die hen soms impulsieve bevelen gaf tot het 'omleggen' van collega's. Lehnhoffs laatste woorden waren:'Schweinhunde".
    (Bron: Oorlogs- en Verzets Centrum Groningen)

    In het Scholtenshuis in Groningen zetelde de Sicherheitsdienst (SD). Tijdens de oorlogsjaren stond het Scholtenshuis symbool voor de Duitse terreur. Meest gevreesd was Robert Lehnhof. Hij had bijnamen als 'De schrik van Groningen' en 'De beul van Groningen'. Lehnhof stond bekend als sadist. In de eerste oorlogsjaren zette hij zich met hart en ziel in voor de vervolging van joden. Toen vrijwel alle joden in Groningen gedeporteerd waren, begon Lehnhof zijn aandacht te vestigen op het verzet. Nieuwe gevangenen werden onder zijn leiding en soms ook door hemzelf wekenlang gemarteld. Zijn specialiteit was de zogenaamde V1, waarbij hij met een gummiknuppel een geboeide gevangene in de maagstreek stootte. Sommigen kwamen bij de martelingen om het leven of pleegden zelfmoord door uit het raam te springen. Anderen raakten invalide voor het leven.
    Bij het naderen van de Canadezen vluchtte Lehnhof op 15 april 1945 samen met tientallen anderen naar Schiermonnikoog. Daar werd hij bijna twee maanden later gearresteerd.

    Op 16 en 17 mei 1949 werd de strafzaak tegen Lehnhof behandeld door de tweede kamer Groningen van het Bijzonder Gerechtshof te Leeuwarden. Het proces zou onder grote belangstelling van de pers en de bevolking plaatsvinden.
    Gedurende twee dagen werden vele getuigen gehoord. Lehnhof probeerde zijn wreedheden in de schoenen te schuiven van zijn chef Haase. Maar meerdere getuigen en ook SD'ers verklaarden echter dat Lehnhof bewust zijn meerdere buiten acties gehouden had, zodat hij zelf op de achtergrond de touwtjes in handen kon houden.

    Lehnhof bleek ondermeer opdracht te hebben gegeven tot de moordpartijen in Bakkeveen en Anloo.
    Gedurende zijn verblijf in de cel van mei 1945 tot juli 1950 beklaagde Lehnhof zich continu over de omstandigheden van zijn gevangenschap. Zo mocht hij het eerste jaar niet corresponderen met zijn vrouw en klaagde hij regelmatig over het eten en zijn stinkende cel.
    De advocaat-fiscaal eiste de doodstraf, die door het Gerechtshof op 30 mei 1949 tegen Lehnhof werd uitgesproken. Op 21 maart 1950 werd dit vonnis bekrachtigd door de Bijzondere Raad van Cassatie. Op 25 juli wees Koningin Juliana zijn gratieverzoek af en twee dagen later werd Lehnhof om kwart over vier in de ochtend gefusilleerd op de schietbaan van de voormalige kazerne, gelegen naast de RK-begraafplaats aan de Hereweg. Vlak voor zijn dood zei hij: 'Mach es schnell, Jedenfalls tut es weniger Weh als Beim Zahnartzt'. Direct na zijn executie werd hij ongekist begraven op de naastgelegen begraafplaats.
    Volgens verklaringen zou Lehnhof later herbegraven zijn in Duitsland. Dit lijkt niet op waarheid te berusten. Er doen veel (sterke) verhalen de ronde over het graf van Lehnhof, waardoor het lastig is hier historische gegevens uit te destilleren.

    Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Robert_Lehnhoff

    Betrokken bij: Gerrit Beukema (schutter), Teake Schuilinga (was persoonlijk vriend van beoogd slachtoffer Pier Nobach).

    Bron: http://repository.ubn.ru.nl/bitstream/2066/64754/1/64754_gif_lawin.pdf blz. 162

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!