TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Koopman, Gerrit Jan

    Geboortedatum:
    9 augustus 1915 (Hilversum)
    Overlijdensdatum:
    11 september 1944 (Apeldoorn)
    Nationaliteit:
    Nederlandse

    Biografie

    Landbouwkundige, lid Germaansche SS in Nederland, Standaard II. Lid NSB, woonde te Voorthuizen (gem. Barneveld, Gelderland) Koopman’s grootmoeder van vaderskant was een geboren Polack, dus van oorsprong een joodse. Hij was SS-Untersturmführer (in de Waffen-SS of SS Onderstormleider in de Germaansche SS; is niet duidelijk) en was tenslotte werkzaam als Commandeur van de Landwacht in de provincie Overijssel. Hoogstwaarschijnlijk woonde hij echter nog steeds in Voorthuizen aan het Kieftveen. Gerrit Jan Koopman droeg, overigens tegen het bevel van zijn Gruppenführer in, ook privé een dienstpistool bij zich. Hij kwam op 11 september 1944 hiermee in noodlottig contact. Ten behoeve van het uitvoeren van een huiszoeking had hij, volgens het later opgemaakte politierapport, het wapen in ontzekerde toestand achter zijn koppelriem gestoken. Terwijl hij zich al „tijgerend‟ over een stuk grond voortbewoog, ging het wapen af en werd Koopman door een kogel in de buik getroffen. Het dodelijk verwonde slachtoffer werd naar Apeldoorn overgebracht maar stierf daar dezelfde dag. In de Barneveldse courant van 16 september werd een rouwadvertentie opgenomen. De officiële overlijdensakte van Koopman dateert van 11 november 1947. Waarom er bijna drie jaar tussen zit is onduidelijk.

    Geb: 9 augustus 1915, Hilversum zoon Gustaf Wilhelm Koopman, landbouwkundige en Aleida Margaretha Theodora Ledeboer.
    Getr.: op 15 februari 1943 te Barneveld met Christina Johanna van der Stroom, geboren op 24 november 1914 te Amsterdam. Zij was op dat moment secretaresse van Johannes Hendrik Feldmeijer. Uit het huwelijk van Koopman en Van der Stroom werd een dochter geboren.
    Gest.: 11 september 1944, Apeldoorn

    Betrokken bij: Dr. Jan Boes, J. de Vries, dr. Bromet.

    Bron: www.barneveld.nl/document.php?fileid=11151&m=14&f=442883d7fdfda9a48219c4c30c96f3de&attachment=1&c
    =11113 blz. 164

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Foto