TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Faber, Klaas Carel

    Geboortedatum:
    20 januari 1922 (Haarlem)
    Overlijdensdatum:
    24 mei 2002 (Ingolstadt, Duitsland)
    Dienstnummer:
    Jeugdstorm, WA, NSB, Waffen SS
    Nationaliteit:
    Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Klaas Carel Faber is de jongste van drie zonen uit een banketbakkersgezin. Klaas Carel was lid van de Jeugdstorm en werkte voor 1940 in een herenmodezaak. Daarna kwam hij bij de WA, de knokploeg van de NSB en werd lid van de Waffen SS. Hij deed dienst in Duitsland, België en Frankrijk, maar ook in Groningen waar hij als WA-officier regelmatig hardhandig optrad en daar genoegen in schepte. In 1943 volgde hij in Schalkhaar de pro-Duitse politie-opleiding. Hij werd ingedeeld bij het referaat van Knorr in Groningen.
    Medio 1944 werd Klaas Carel's vader doodgeschoten door de verzetsgroep van Hannie Schaft.

    Samen met zijn broer Pieter Johan Faber werd hij in Noord-Nederland berucht vanwege hun werk voor de SD, die zijn noordelijk hoofdkwartier had in het Scholtenhuis aan de Grote Markt in Groningen. Faber was lid van de Waffen-SS en het Sonderkommando Feldmeijer. Daarnaast was Faber lid van Musserts lijfwacht en deed hij in Groningen mee aan razzia's. Ook maakte Faber samen met zijn broer deel uit van het executiepeloton in Kamp Westerbork. De broers, die uiterst gewelddadig optraden, waren betrokken bij de executies van tientallen arrestanten in de bossen van Exloo, Westerbork en Norg. Faber kreeg de doodstraf, maar deze werd omgezet in levenslang. Op 26 december 1952 ontsnapte hij samen met Herbertus Bikker, Sander Borgers en vier andere oud-SS'ers uit de Koepelgevangenis in Breda.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    Foto's