TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Birch, John Morrison

Geboortedatum:
8 mei 1918 (Landour/Uttarakhand, India)
Overlijdensdatum:
25 augustus 1945 (Xi'an/Shaanxi, China)
Dienstnummer:
0-889028
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

John Morrison Birch werd geboren op 8 mei 1918 als zoon van Baptistische missionarissen in Landour, Noord-India. Op 2 jarige leeftijd ging hij met zijn familie naar de Verenigde Staten en groeide op in New Jersey, Florida en Macon, Florida. Na zijn opleiding koos hij ervoor missionaris te worden. Hiervoor trok hij in 1940 naar Shanghai, China, waarna hij werd gestationeerd in Hangzhou, Japans bezet gebied.

Ten tijde van de Japanse aanval op Pearl Harbour probeerde de Japanse troepen Birch te arresteren, maar Birch vluchtte en begon een missie in de provincie Zhejiang. Toen de Amerikanen in april 1942 de Doolottle raid ondernamen, ving Birch verscheidene van de bemanningen op toen zij hun noodlanding in China maakten. Doolittle informeerde General Chennault over het werk van Birch, waarna Birch, vanwege zijn kennis van de Chinese taal en het gebied, in dienst werd genomen als First Lieutenant. Birch werd ingedeeld bij de 14th Air Force en kwam later terecht bij het U.S. Office of Strategic Services (OSS). Birch bouwde vanuit zijn missie een netwerk op van Chinese informanten, waarmee hij General Chennault voorzag van de nodige informatie over Japanse troepenbewegingen. Bij de Japanse overgave op 25 augustus 1945, bleven Japanse troepen belast met de orde en veiligheid in grote delen van China, tot zij dit konden overdragen aan Chineese Nationalistische troepen. Dit leidde tot diverse gevechten tussen Chinese Nationalisten en Japanse troepen aan de ene kant en Chinese Communistische troepen daar tegenover. Op 25 augustus 1945 leidde Birch een groep van Amerikaanse, Chinees Nationalistische en Koreaanse personen in een poging een krijgsgevangenenkamp te bereiken om daar de Geallieerde gevangenen te helpen. Hierbij werden ze tegengehouden door Chinese Communisten. Bij de confrontatie die volgde, werd Birch doodgeschoten.

John Morrison Birch werd tevens posthuum voorgedragen voor de Medal of Honor en de Distinguished Service Cross, maar deze werden niet toegekend; wel werd hem postuum de Distinguished Service Medal toegekend.

Bevorderingen:
4 juli 1942: First Lieutenant;
?: Captain.

Loopbaan:
?: Lanier High School for Boys;
? - 1939: Mercer University;
?: J. Frank Norris' Fundamental Baptist Bible Institute, Fort Worth, Texas;
1940: Missionary China;
4 juli 1942: China Air Task Force;
1943: 14th Air Force;
?: U.S. Office of Strategic Services (OSS).

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
14th Air Force, U.S. Army Air Forces
Toegekend op:
17 juli 1944
Legion of Merit - US Military
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
Special Operations, Office of Strategic Services (OSS), U.S. Government
Toegekend op:
1946

2e LoM als oak leaf cluster ontvangen.
Legion of Merit - US Military
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Toegekend op:
november 1945

Postuum toegekend
Order of the Cloud and Banner
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met 4 bronze service stars
Asiatic-Pacific Campaign Medal

Bronnen

Foto