TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nagel, Hendrik

Geboortedatum:
16 december 1905 (Meppel, Nederland)
Overlijdensdatum:
8 april 1945 (Norg, Nederland)
Begraven op:
Nederlandse Oorlogsgraven Gemeentelijke Begraafplaats Eshof
Vak: 10. Rij: D. Graf: 15.
Nationaliteit:
Nederlandse

Biografie

Woonde in Haren, Molenweg 12. Zoon van reiziger/koffiehandelaar/medeoprichter Handelsvereeniging Atlanta NV, Hendrik Nagel (19 oktober 1881 Doezum) en Willemtje Hoogeveen (9 april 1880 Tip, gemeente Zuidwolde - 24 september 1948 Groningen). Huwde op 15 mei 1930 in Appingedam met Anje Bolt (11 april 1908 Bedum - 9 oktober 1987). Het echtpaar had vier kinderen. Sinds 1931 was hij directeur van puddingfabriek Atlanta. Gereformeerd. Lid verzet. Hij maakte deel uit van de LO-Noordwest Overijssel, de Groningse verzetsgroep De Groot en de Radiodienst van de OD. Nagel gebruikte de schuilnamen Spijker en Frits Steenwijk. Onder die laatste naam bracht hij onderduikers in de kop van Overijssel onder. De zender van de Radiodienst bevond zich een tijdlang op de zolder van een bijgebouw van puddingfabriek Atlanta. Na de arrestatie van de chef staf van de Groningse OD, Jan Rengenier Dijksterhuis, op 23 september 1944, werd de zender in allerijl weggehaald. Uiteindelijk werd een nieuwe zendplek gevonden bij boer Bene Roelf Westerdijk in Uithuizermeeden. Begin februari 1945 kwam na een inval in zijn boerderij een eind aan de zendactiviteiten. Tijdens het onderzoek dat volgde, viel de naam van Nagel. Op 21 februari 1945 werd hij aangehouden. Aanvankelijk kwam hij in het SD-hoofdkwartier Scholtenhuis in Groningen terecht, waar hij aan zware verhoren werd onderworpen. Daarna was hij overgebracht naar het Huis van Bewaring in Groningen. Kort voor de bevrijding werd hij met zeven medegevangenen in de Oosterduinen bij Norg doodgeschoten. In de hal van christelijke hbs in Groningen en op het monument op de fusilladeplaats prijkt zijn naam.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

  • Foto 1: Bert Deelman
  • Gronings verzetsarchief; Legemaat, Van kwaad tot onvoorstelbaar erger; Klatter, Spionage en inlichtingendienst; Niemeijer en Mulder, Verzet in Groningen, overlijdensakte 25/1945 gemeente Norg en 87/1945 gemeente Haren.