TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

McNab, Ernest Archibald

Geboortedatum:
7 maart 1906 (Rosthern, Canada)
Overlijdensdatum:
10 januari 1977
Dienstnummer:
C134
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Squadron Leader (Majoor-Vlieger)
Eenheid:
No. 1 Squadron (RCAF), Royal Canadian Air Force
Toegekend op:
22 oktober 1940
Aanbeveling:
Squadron Leader McNab heeft zijn squadron, dat minstens 23 vijandelijke toestellen heeft vernietigd waarvan vier door deze officier, met veel succes aangevoerd.

Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Group Captain
Toegekend op:
13 juni 1946
Aanbeveling:
Deze officier ging in 1940 overzee als bevelvoerend officier van het eerste Canadese jagersquadron. Hij leidde het squadron – ook in de lucht – tijdens de Battle of Britain en werd wegens zijn dapperheid onderscheiden met het Distinguished Flying Cross. Zijn inspanningen tijdens die periode droegen bij aan het verhogen van het prestige van de Canadezen in Engeland. Na voor een korte tijd naar Canada te zijn teruggekeerd ging hij weer overzee en voerde het bevel over de basis en de jagersector in Digby. De operaties die hij als sectorcommandant leidde waren zeer belangrijk voor de voortgang van de Geallieerde zaak. Zijn goede persoonlijke voorbeeld, zijn opgewekte voorkomen en zijn rustige oordeel vormden een blijvende inspiratie voor allen onder hem. Bij zijn terugkeer naar Canada werd hij als Senior Staff Officer bij Western Air Command geplaatst waar hij zijn verantwoordelijkheden bleef nemen met dezelfde intensiteit die zijn inspanningen overzee kenmerkten.
Officer of the Order of the British Empire (OBE)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Group Captain
Toegekend op:
24 januari 1948
Ceskoslovenský válecný kríž 1939

Bronnen

Foto