TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Boekhoven, Gerrit Jacobus

Geboortedatum:
16 februari 1912 (Rotterdam, Nederland)
Overlijdensdatum:
23 maart 1945 (Vosbergen-Eelde, Nederland)
Begraven op:
Nederlandse Oorlogsgraven Noorderbegraafplaats
Vak: 1. Rij: 18. Graf: 8.
Nationaliteit:
Nederlandse

Biografie

Meneer en mevrouw De Groot, dat waren de schuilnamen van Gerrit Boekhoven en zijn vriendin Dinie Aikema. Hun huis aan het Nassauplein 33 was het hoofdkwartier van de Groep de Groot en dankzij het werk van een bevriende timmerman kon er in het eenvoudige huis van alles onder de vloer verstopt worden; van onderduikers tot bonkaarten tot illegaal drukwerk. Wapens hoorden daar echter niet bij, want het verzet van de Groep de Groot was uitgesproken geweldloos van karakter.
Boekhoven was bedrijfsleider van de Noord-Nederlandse Clichéfabriek, waar onder andere stempels werden vervaardigd. Nadat hij in 1942 werd benaderd om mee te werken aan het drukken en verspreiden van het illegale blad De Vonk, begon Boekhoven met verzetsactiviteiten, die zich uitbreidden naarmate de oorlog vorderde. De Groep de Groot telde ongeveer dertig leden. Ook zijn broer Gerard, de latere burgemeester van Groningen, werkte mee, evenals de pacifistische studente Anda Kerkhoven die koerierster werd. Lid Dinie Aikema werd al snel de rechterhand van Boekhoven en de twee werden een stel.
Vanaf september 1944 hield de Groep de Groot zich ook bezig met het ondersteunen van de landelijke spoorwegstaking. Boekhoven was zelf naar het station in Groningen gegaan om tot staken aan te sporen. De Groep de Groot hielp spoorwegmensen en hun gezinnen aan materiële en financiële middelen.
Door een in nevelen gehulde samenloop van omstandigheden werd Anda Kerkhoven vlak na kerst 1944 door vier leden van de Sicherheitsdienst thuis opgewacht en gearresteerd. Ondanks zware martelingen in het Scholtenhuis liet ze geen namen en adressen los. Een ander lid, Hindrik Lommert, werd min of meer per toeval gearresteerd en vertelde nietsvermoedend belangrijke informatie aan een celgenoot, die een verklikker bleek te zijn. Daarna rolde de Sicherheitsdienst het grootste deel van de Groep de Groot al snel op.
Dinie Aikema en Gerrit Boekhoven werden samen gearresteerd op 12 januari 1945. Beiden werden ondervraagd en gemarteld, waarna Aikema brak en verschillende namen en adressen aan de SD gaf. Gerrit Boekhoven en Anda Kerkhoven werden met een twintigtal anderen op 19 maart gefusilleerd, Dinie Aikema onderging vijf dagen later hetzelfde lot. De pacifistische verzetsgroep was door geweld uit elkaar gerukt.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto's