TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Piksen, Gerrit Jan

Geboortedatum:
24 juli 1917 (Hellendoorn, Nederland)
Overlijdensdatum:
19 oktober 1944 (Haarle, Nederland)
Begraven op:
Nederlandse Oorlogsgraven Gemeentelijke Begraafplaats Hellendoorn
Vak: Ea. 
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Gerrit Jan Piksen werd op 24 juli 1917 geboren als zoon van Gerrit Hendrik Piksen en Johanna van Heun.

Tijdens een grote razzia in Salland komt op 14 oktober 1944 de 27 jarige Gerrit Jan Piksen om het leven. 's Morgens had Gerrit Jan twee geallieerde piloten en een Russische krijgsgevangene helpen onderduiken. Gerrit Jan werd kort daarna door de Duitsers gearresteerd en verhoord. Na zwaar mishandeld te zijn geweest werd Gerrit Jan in de Bathemerweg in de buurt van Haarle geliquideerd. Drie dagen later werd hij in het verzamelgraf begraven op de begraafplaats in Hellendoorn.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
1947

Overhandigd te Utrecht, 12 maart 1947.
Posthuum toegekend.
Presidential Medal of Freedom
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
20 januari 1953
Omschrijving:
"Heeft zich in verband met vijandelijke actie door moedig en beleidvol optreden onderscheiden en daarmede het belang van het Koninkrijk gediend als lid ener verzetsgroep in NIJVERDAL en omgeving tijdens de bezettingsjaren 1940-1945, waar hij zich verdienstelijk maakte met hulpverlening aan neergekomen leden van geallieerde vliegtuigbemanningen, met ontvangst en distributie van zogenaamde “gedropte” wapens, enz. Bij een overval op een boerderij waar een Amerikaans lid van een vliegtuigbemanning was verborgen, wist hij de overvallers zolang bezig te houden dat deze kon ontkomen. In het vuurgevecht verloor hij zelf het leven."

Koninklijk Besluit Nr. 17, dd 20 januari 1953.
Posthuum toegekend.
Kruis van Verdienste (KV)

Bronnen

Foto's