TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stevenson, Nikolai S.

Geboortedatum:
20 april 1919 (New York City/New York, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
3 oktober 2012
Dienstnummer:
0-7438
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Nikolai Stevenson was de zoon van Milivoy Stoyan Stanoyevich en Beatrice Louise Stevenson. Hij behaalde in 1940 zijn Bachelor aan Columbia University.
Hij diende van 1940 tot 1946 bij het U.S. Marine Corps en beëindigde zijn militaire loopbaan in de rang van Colonel U.S.M.C. Reserve. Tijdens WO 2 was hij bevelvoerend officier van Company C, First Batallion en later Eerste Officier van dat bataljon. Hij vocht op Guadalcanal, Kaap Gloucester en Peleliu.
Na de oorlog, vanaf 1947, werkte hij als manager verkoop bij de National Sugar Refining Company in New York en bleef daar tot 1954 waarna hij van 1954 tot 1964 vice-president was van de Olivarria Company. Stevenson was van 1966 tot 1982 de oprichter en oudste partner van Stevenson, Montgomery & Clayton en vanaf 1980 ook president van de Association for Macular Diseases.
Nikolai Stevenson was de schrijver van article over de slag bij Tenaru en Guadalcanal voor het tijdschrift American Heritage.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
First Lieutenant (Eerste Luitenant der Mariniers)
Eenheid:
Company C, 1st Battalion, 1st Marine Regiment, 1st Marine Division "The Old Breed", U.S. Marine Corps
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid als bevelvoerend offcier van Company C, First Battalion, First Marines, FIRST Marine Division, in actie tegen vijandelijke Japanse troepen in de Tenaru sector op Guadalcanal, Solomoneilanden op 21 augustus 1942. Toen het linkerpeloton van de compagnie onder vuur kwam van een eenheid van 37 Japanners, waardoor verliezen werden veroorzaakt waaronder de commandant, hergroepeerde 1st Lt Stevenson de andere pelotons om de vijand te omsingelen en af te snijden van zijn hoofdmacht. In de erop volgende felle man tegen man gevechten werd de hele vijandelijke eenheid vernietigd of gevangen genomen en Stevenson doodde zelf de leider. Zijn opmerkelijke leiderschap en inspirerend optreden droeg bij aan het succes van het gevecht en uiteindelijk aan de vernietiging van de gehele vijandelijke hoofdmacht.

Het is gebleken dat Stevenson op 11 augustus 1942 werd bevorderd tot Captain maar dat hij het op Guadalcanal pas hoorde tot in september. Technisch gezien had hij tijdens de slag om Tenaru de rang van Captain hoewl de citation zijn rang als 1st Lieutenant noemt.
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor der Mariniers)
Eenheid:
Headquarters, 1st Battalion, 1st Marine Regiment, 1st Marine Division "The Old Breed", U.S. Marine Corps
Aanbeveling:
Wegens waardevolle prestaties als Eerste Officier van een bataljon infanterie in actie tegen de vijand op het eiland Peleliu, de Palau groep van 15 tot 22 september 1944. Tijdens de uitzonderlijk zware gevechten door het bataljon in drie verschillende sectoren over steile koraalhellingen bezaaid met grotten en sluipschutters, regelde en leidde Major Stevenson de bevoorrading, afvoer van gewonden, de communicatie en andere diensten zo vaardig dat er, hoewel (… onleesbaar) … de troepen nooit zonder voorraden kwamen te zitten en de gewonden snel uit de linies werden afgevoerd. Hoewel het achterland onder zwaar vijandelijk vuur lag van artillerie, mortieren en sluipschutters, coördineerde en leidde hij voortdurend alle operaties op de commandopost, onbevreesd in ongedekte posities en zonder rust. Tijdens een felle vijandelijkle nachtaanval, waarbij onze linies gevaarlijk werden uitgedund, stelde hij een groep samen uit het personeel van het bataljonshoofdkwartier en stormde met hen naar voren over ruw terrein dat onder vuur lag van vijandelijke mortieren en kleine wapens en versterkte met succes de linie op het punt waar het gevaar het grootst was. Door zijn vaardigheid en grote persoonlijke inzet was Major Stevenson grotendeels verantweoordelijk voor het succes van de missie van zijn bataljon. Zijn voorbeeldige plichtsbetrachting gedurende de hele operatie kwam overeen met de beste tradities van de Amerikaanse Marine.
Bronze Star  Medal (BSM)

Bronnen