TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fry, Arthur Ernest

Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Arthur Ernest Fry werd op 29 januari 1941 gevangen genomen na het tot zinken brengen van de Africa Star van de Blue Star Line door de hulpkruiser Kormoran van de Duitse marine.
Fry werd gevangen genomen en tijdens de reis naar Bordeaux brak brand uit op het schip. De Duitsers namen aan dat de brand door muiters was gesticht en hij werd hiervoor door een Nazirechtbank in Hamburg ter dood veroordeeld. Na de uitspraak werd hij door de S.S. wreed gemarteld en ze lieten hem zijn eigen graf graven maar waarschijnlijk als resultaat van de tussenkomst van de Zwitserse autoriteiten kwam hij op het einde van de oorlog uiteindelijk vrij uit gevangenschap; in de tussentijd was hij beschoten na een moedige ontsnappingspoging uit een trein.
Fry werd uiteindelijk in Oost-Pruissen door de Russen bevrijd waar hij, terwijl hij in Barth zat, moest toekijken bij diverse Russische wreedheden voordat hij op 11 mei 1945 in een B-17 naar huis werd gevlogen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Seaman (Zeeman)
Eenheid:
s.s. Afric Star, British Merchant Navy
Toegekend op:
11 december 1945
Aanbeveling:
Het ss Portland was door de Duitsers gekaapt en met een prijsbemanning aan boord werd het gebruikt om 327 gevangenen naar Bordeaux te vervoeren. Een kleine groep gevangenen onder leiding van Fry besloot het schip te heroveren en haar een Britse haven binnen te brengen. Hun plannen werden echter gedwarsboomd. Vervolgens werd er een poging gedaan de lading in brand te steken in de hoop dat de rook door een Brits marineschip zou worden gezien. De vijand slaagde er echter in de brand te blussen maar niet voordat er grote schade aan schip en lading was aangericht. Vervolgens veroordeelden de Duitsers in Hamburg Fry tot de dood en zijn helpers tot lange gevangenisstraffen op beschuldiging van muiterij en brandstichting. De drie mannen werden vervolgens gerepatrieërd en zijn nu in dit land.
Fry was de bendeleider en toonde moed en vastberadenheid bij het opzetten van het project van bevrijding met geweld.
Lynch speelde een belangrijke rol in de voorbereiding van de poging tot moord en brandstichting.
Merrett deed vrijwillig mee aan de uitvoering van de plannen en hielp Fry bij de laatste voorbereidingen voor het stichten van de brand.

Civil Division.
British Empire Medal (BEM & EGM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Master (Kapitein)
Eenheid:
s.s. Afric Star, British Merchant Navy
Toegekend op:
29 december 1947
Lloyd's War Medal for Bravery at Sea

Bronnen

  • - Fourth Supplement to The London Gazette of 7th December 1945, Issue 37383, dated 11th December 1945
    - Dix Noonan Webb