Lunt, Stanley

  Geboortedatum:
  17 november 1919
  Overlijdensdatum:
  maart 1988
  Dienstnummer:
  5115286
  Nationaliteit:
  Britse (1801-heden, Koninkrijk)

  Biografie

  Stanley Lunt werd in 1919 geboren in Criftins bij Ellesmere, Salop, als zoon van Annora Bessie Beatrice en Randle Lunt.
  Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte hij tijdens zijn dienst in Noord-Afrika ernstig verbrand. Hij werd vanwege zijn verwondingen die hij bij Arnhem opliep in een hospitaal in Londen opgenomen. Rond die tijd ontmoette hij een vrouw, Miss Ozanne van de Kanaaaleilanden. Een dochter, Carolyn Pacquita Lunt werd in Marylebone geboren tussen juli en september 1945.
  Na de Tweede Wereldoorlog bleef hij in dienst en trouwde uiteindelijk in Libanon met een vrouw met de voornaam Lore. Met haar kreeg hij een zoon genaamd Gerald en mogelijk nog een dochter.

  Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  Corporal (Korporaal)
  Eenheid:
  Headquarters Company, 1st Parachute Battalion, 1st Parachute Brigade, 1st Airborne Division, I Airborne Corps, First Allied Airborne Army
  Toegekend op:
  9 november 1944
  Uitgereikt voor:
  Operatie Market Garden
  Aanbeveling:
  "Tijdens de luchtlandingsoperatie bij Arnhem tussen 17 en 25 september 1944 toonde deze N.C.O. opmerkelijke moed en durf. In de nacht van 18 op 19 september verzamnelde hij onder grote moeilijkheden de restanten van zijn peloton, nam het bevel over de 18 man op zich en gedurende de hele actie leidde hij ze als een solide aanvalsgroep.
  In de morgen van 20 september werd het bataljon gedwongen zich over open terrein terug te trekken uit een stelling op straat die door de vijand in brand was geschoten. Corporal Lunt stond erop met vijf van zijn mannen en een Bren achter te blijven om deze lastige terugtocht te dekken. Hij koos een geschikt schootsveld en stopte de vijand op het toppunt van zijn opmars waarbij hij er vele doodde. Deze actie stelde het peloton in staat zich op tijd terug te trekken op goede nieuwe stellingen. Toen hij al zijn munitie had verschoten, leidde Cpl Lunt zijn mannen terug waarbij hij zelf gewond raakte.
  Tijdens deze actie stelde hij een uitmuntend voorbeeld van kalmte en minachting voor gevaar en hij inspireerde zijn mannen voortdurend met een vechtlust van het hoogste niveau."
  Military Medal (MM)

  Bronnen

  Foto