TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Vader, Marinus

Geboortedatum:
10 december 1919
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Toen de oorlog uitbrak, studeerde Marinus Vader technische fysica in Delft. Hij ging in het verzet en probeerde met zijn jaargenoot Henk Deinum en marconist Aad de Roode in 1941 contact met Engeland te krijgen. Ze richtten verzetsgroep Packard op. Via verzetsgroep ’t Zwaantje van dr Allard Oosterhuis in Delfzijl ontving Vader een zend-ontvanger. Hierbij zat een zendplan met de naam Packard, waaraan de groep haar naam dankte. Dit plan voorzag in het gebruik van twee golflengten, een kortere in de 43 meterband voor overdag en een langere in de 80 meterband. De Roode probeerde hiermee vanaf begin 1943 contact te maken met Engeland, maar dit lukte niet. Later bleek dat onder meer te komen omdat hun antenne niet lang genoeg was.
Toen Louis d''Aulnis in Nederland was gedropt en op 5 juli 1943 contact kreeg met Packard, gaf hij hun de double-transition-code en zend-instructies. In het begin verzond d''Aulnis de berichten zelf, in april 1944 verliet hij Packard weer.
Vader was getrouwd met Marijke Jacoba Emmen Riedel, die ook voor de Packard Groep werkte. Ze kregen drie kinderen. Na hun echtscheiding hertrouwde hij met Marjolein Metje Kila.
Hij is op 20 maart 1991 in Den Haag overleden.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Burger
Eenheid:
Verzetsgroep "Packard"
Toegekend op:
14 december 1949

Koninklijk Besluit No.24, 14 december 1949.
Bronzen Leeuw (BL)

Bronnen

Foto