Vanaf 1936 woonde hij als inwonende boerenknecht bij mijn ouders aan de Spilmansdijk. Als soldaat was hij gelegerd in Ede, en ingedeeld bij het 8e Regiment Artillerie. zijn taak was om met een paard het zwaargeschut en de keukenwagens te verplaatsen. Ook moest hij helpen de kanonnen in stelling te brengen. Hij was op de eerste dag van de jaarlijkse kermis in september 1939 met kort verlof in Beltrum. Omdat hij bij bij het mobillisatieleger behoorde, moest hij eigenlijk op het mobilisatieadres aanwezig zijn. Dit gold toen ook voor meerdere kermisvierders.
Hij nam in de Grebbelinie in Rhenen deel aan de gevechten tegen de sterkere Duitse aanvallers. Door een paniekaanval van één van de eigen soldaten is hij op 13 mei 1940 dodelijk verwond. Als gewonde is hij toen overgebracht naar een noodhospitaal "Rijsbergen" in Driebergen. De heer C.J. Cude heeft later, als luitenant van het legeronderdeel waartoe Bernard behoorde in een boekje het voorval omschreven. Hij beschrijft daarin, in welke hectische omstandigheden hij en zijn manschappen verkeerden toen Bernard dodelijk gewond raakte. Zijn verkortte verhaal luidt:
"Het was 13 mei 1940, de 2e pinksterdag, op toen ik met mijn onderdeel bij de Cuneraweg in het dorp Rhenen onder hevige beschietingen van de optrekkende Duitsers kwam te liggen. Door de onwennige situatie ontstond er paniek onder mijn soldaten, waartoe ook Bernard Unland behoorde. Dit had tot gevolg dat één soldaat dusdanig verward raakte, dat hij zijn eigen mensen onder vuur nam. Daarbij werd Bernard Unland dodelijk gewond. Bij aankomst in een noodhospitaal in Driebergen, bleek dat hij tijdens het vervoer was overleden. In de aldaar ontstane consternatie is hij met een andere onbekende gesneuvelde in één noodgraf begraven."
Door inspanningen van het "Nederlandsche Rode Kruis" zijn de stoffelijke resten van hem pas in mei 1941 nabij het, al opgeheven, noodhospitaal in een dubbele soldatengraf teruggevonden. Na zijn herkenning op 22 juni 1941, is hij samen met nog 4 andere gesneuvelde Nederlandse frontsoldaten op het algemene kerkhof van Driebergen afzonderlijke begraven, waar een monument nu zijn rustplaats aangeeft. Zijn naam staat op het gemeentelijk oorlogsmonument van Eibergen vermeld.
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!