TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Synar, Joe J.

Dienstnummer:
0693485.
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
Far East Air Forces
Toegekend op:
30 juli 1945
Aanbeveling:
Wegens buitengewone prestaties in de lucht boven de vliegbasis Taichu op Formosa op 17 maart 1945 en boven Hong Kong in China op 2 april 1945. Op 17 maart 1945 leidde Captain Synar een van de vier squadrons B-24 toestellen in een aanval op vijandelijke installaties op de vliegbasis Taichu. Bij zijn eerste run boven de basis lag het doel onder zware bewolking. Hoewel twee motoren van zijn toestel vermogen hadden verloren leidde hij nogmaals zijn B-24’s naar het doel. Ze wierpen hun bommen af en verwoestten of beschadigden hangars en diverse opslagloodsen.
Op 2 april 1945 leidde Captain Synar 6 B-24 toestellen in een aanval bij daglicht op Hong Kong. Deze bommenwerpers waren de enige van 4 squadrons die door het extreem slechte weer kwamen en het verzamelpunt bereikten. Met aanwijzingen via de radio en knap manoeuvreren stelde Captain Synar de vliegtuigen in squadronformatie op en leidde hen naar het doel. Hoewel de formatie door vijandelijke jagers werd onderschept en het afweervuur boven het doel zwaar en nauwkeurig was, maakten hij en zijn toestellen het bombardement af en plaatsten treffers die opslagloodsen, dokken en haveninstallaties verwoestten of beschadigden. De opmerkelijke moed en het plichtsbesef, door Captain Synar tijdens deze vluchten getoond passen binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse LegerLuchtmacht.
Distinguished Flying Cross (DFC)

Bronnen

  • - General Orders No. 1704, Headquarters Far East Air Forces, 30 July 1945

Foto