Bradley, Terence Patrick Armstrong
- Geboortedatum:
- 1917
- Overlijdensdatum:
- 10 april 1945
- Begraven op:
- Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Chittagong
Vak: 5. Rij: A. Graf: 7.
- Nationaliteit:
- Britse
Biografie
Dienstnummer39267.
Op 10 april 1945 in het gebied rond Chiringa in Birma stortte een met raketten bewapende Beaufighter van 27 Squadron, gevlogen door de bevelvoerend officier, Wing Commander Terence Bradley neer toen het toestel tijdens de landing in botsing kwam met een gier, waarbij de piloot en de navigator, Pilot Officer G.C. Holmes om het leven kwamen. 27 Squadron was onderdeel van de 907 anti-scheepvaart, reddings- en aanvalswing SEAC en Bradley was pas een paar weken bij het squadron. Eerder had hij in Yorkshire gediend als commandant van A Flight van 76 Squadron.
Bevorderingen:
3 september, 1940: Flight Lieutenant
1 september, 1941: Squadron Leader (temporary)
5 februari, 1944: Squadron Leader (war sub)
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!
- Periode:
- Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
- Rang:
- Acting Squadron Leader (Waarnemend Majoor-vlieger)
- Eenheid:
- No. 35 (Madras Presidency) Squadron, Royal Air Force
- Toegekend op:
- 2 september 1941
Aanbeveling:
In juli 1941 werden er grootschalige aanvallen gelanceerd tegen Duitse oorlogsschepen in Brest en in La Pallice (waaronder de Gneisenau, de Scharnhorst en de Prinz Eugen). Een kleinere aanval werd gelanceerd op Cherbourg. De operaties werden bij daglicht uitgevoerd en de toestellen stuitten op extreem zwaar en nauwkeurig afweervuur en tegenstand van jagers toen ze het doel naderden, dat bij Brest beschermd werd door versperringsballonnen. De betrokken bemanningen slaagden er niettemin in voltreffers op hun doelen te plaatsen en zware schade aan te richten in het doelgebied. Tijdens de gevechten tegen vijandelijke jagers werden 21 vijandelijke toestellen vernietigd en andere zwaar beschadigd.
De juiste timing van de aanval door de diverse formaties vliegtuigen, de juiste nadering naar en het nauwkeurig bombarderen van de doelen tegenover een dergelijk sterke tegenstand vereiste grote vaardigheden en grote moed. Het grote succes van deze operaties was voornamelijk te danken aan de moed, de vastberadenheid en de vindingrijkheid, getoond door deze officier die deelnam als lid van de bemanning.
Bronnen