TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gartshore, John Blake

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
13 Platoon, "C" Company, The Royal Hamilton Light Infantry (Wentworth Regiment), 4th Canadian Infantry Brigade, 2nd Canadian Infantry Division, British Army
Toegekend op:
2 oktober 1942
Uitgereikt voor:
Operatie Jubilee
Aanbeveling:
Tijdens de operatie in Dieppe op 19 augustus 1942 voerde Lieutenant Gartshore het bevel over 13 Platoon, Royal Hamilton Light Infantry.
Hij was bij de eerste ploeg die op het strand landde; toen hij dat bereikte leidde hij niet alleen het opblazen van de eerste draadversperring maar blies ook de tweede op nadat hijzelf de Bangalore torpedo had meegenomen.
Tijdens het in stelling brengen van de torpedo raakte hij ernstig gewond aan zijn rechterarm maar hij zette desondanks door en leidde zijn peloton naar het Casino.
Tijdens de evacuatie hielp hij onder zeer zwaar vuur gewond personeel in de boten. Lieutenant Gartshore toonde groot leiderschap, vastberadenheid en kracht van bevel gedurende de hele actie. Niet alleen was hij een inspiratie voor zijn mannen maar met zijn inspanningen bracht hij tenminste drie gewonden naar de boten die anders op het strand zouden zijn achtergelaten.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto