Wingate, Orde Charles

Geboortedatum:
26 februari 1903 (Naini Tal, India)
Overlijdensdatum:
24 maart 1944 (Birma)
Begraven op:
Oorlogsgraven van het Gemenebest Nationale Begraafplaats Arlington
Dienstnummer:
27013
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Orde Wingate, de zoon van een kolonel van de landmacht en neef van Sir Reginald Wingate, Gouverneur-generaal van Soedan en het derde van zeven kinderen werd in een streng Christelijk gezin geboren.
Wingate bezocht de strenge middelbare school Charterhouse waarna hij werd toegelaten tot de Royal Military Academy in Woolwich. Hij werd vervolgens aangesteld als artillerie officier.
Wingate diende van 1928 tot 1933 bij de Sudan Defence Force en van 1936 tot 1939 bij een bijzondere missie in Palestina waar hij voor het eerst met zijn Special Night Squads guerilla tactieken gebruikte tegen de Arabieren. Voor zijn acties en tactiek werd hij onderscheiden met een DSO maar werd door zijn meerderen uit Palestina teruggetrokken toen ze merkten dat hij, streng gelovig als hij was, persoonlijk te sterk betrokken raakte bij plaatselijke politieke kwesties. Dat zou naar hun mening de Britse belangen in Palestina kunnen schaden.
Tijdens WO 2, hoewel hij slechts majoor was, voerde hij het bevel over de Britse en Afrikaanse troepen die de numeriek sterkere Italianen uit EthiopiŽ verdreven en Keizer Haile Selassie terugbrachten op de troon. Wingate werd daarna naar India gestuurd waar hij een groep overvallers trainde en die gedurende een periode van zeven maanden in 1943 aanvoerde in overvallen in door het door de Japanners bezette Birma. Zijn guerillaís werden bekend als de Chindits of Wingateís rovers. Hij werd bevorderd tot generaal-majoor en kreeg het commando over een groter leger dat naar Birma werd overgevlogen maar hij kwam om het leven bij een vliegtuigongeluk, twee weken na het begin van die operatie, toen zijn B-25 in het noorden van Assam in Birma neerstortte. In eerste instantie werden zijn stoffelijke resten op de plaats van het ongeval begraven. In 1947 werden zijn stoffelijke resten en die van andere slachtoffers van het ongevel overgebracht naar de Britse militaire begraafplaats In Imphal in India. In november 1950 werden alle restanten herbegraven op de Arlington National Cemetery in Virginia omdat de meeste slachtoffers Amerikanen waren.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
Royal Regiment of Artillery
Toegekend op:
1 april 1941
Voordracht:
Voor onderscheidend optreden in het Midden-Oosten inde periode van augustus 1939 tot november 1940."
Mentioned in Despatches
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Colonel (Waarnemend Kolonel)
Eenheid:
Royal Regiment of Artillery
Toegekend op:
30 december 1941
Distinguished Service Order (DSO)
Voordracht:
"Ter erkenning van onderscheidend optreden in het Midden-Oosten (waaronder Egypte, Oost-Afrika, de Westelijke Woestiijn, Soedan, Griekenland, Kreta, SyriŽ en Tobroek) in de periode van februari 1941 tot juli 1941. "
Tweede DSO toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DSO.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Brigadier (Tijdelijk Brigade Generaal)
Eenheid:
Royal Regiment of Artillery (Aberdeen)
Toegekend op:
5 augustus 1943
Distinguished Service Order (DSO)
Aanbeveling:
Brigadeer Wingate trainde de 77 Inf. Bde en voerde het bevel over de eenheid tijdens de recente operaties in Birma. Gedurende de operatie toonde hij vaardigheid, persoonlijke moed en volharding van een hoog niveau. Zijn vastberadenheid en zijn inspirerende leiding waren grotendeels verantwoordelijk voor het behaalde succes van een operatie die zeker een moeizame en gevaarlijke onderneming was. Zijn deskundigheid en zijn besluitvaardigheid boezemden allen die onder zijn bevel stonden groot vertrouwen in. Het was opmerkelijk dat bijna altijd de eerste vraag van terugkerende officieren en manschappen was naar nieuws over de Brigadeer. Hun opluchting over zijn veilige terugkeer was zeer opmerkelijk en ging samen met een spontane uitdrukking van bewondering voor zijn moed en leiding. Dat wordt slechts door weinigen bereikt.
Brigadier Wingate heeft weer bewezen een vaardig en onverschrokken leider te zijn. Zijn prestaties tijdens de recente operaties waren van een hoog gehalte en zijn naar mijn mening onmiddellijke erkenning waard.
Derde DSO toegekend als tweede gesp voor op het lint van de eerste DSO.

Bronnen