TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Syverson, Douglas W.

Geboortedatum:
3 augustus 1917
Overlijdensdatum:
15 september 1997
Dienstnummer:
0-1304304
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Company A, 50th Armored Infantry Battalion, 6th Armored Division "Super Sixth", U.S. Army
Toegekend op:
1945
Aanbeveling:
Wegens dapperheid in actie, dienend bij Company C, 50th Armoured Infantry Battalion, 6th Armoured Division, in actie in de buurt van Arlencourt in België op 15 jnuari 1945. Toen de voorste verkenner van het peloton ernstig gewond raakte toen hij een open heuvelrug overstak, stak Lieutenant Syverson met volledige minachting voor eigen veiligheid en onder een verwoestende regen van mitrailleurvuur de heuvelrug over en voerde de gewonde man af. Met zijn dappere actie redde hij het leven van de man.

Headquarters, 6th Armored Division, General Orders No. 49 (1945).
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Company A, 50th Armored Infantry Battalion, 6th Armored Division "Super Sixth", U.S. Army
Aanbeveling:
Wegens heldhaftige prestaties in het kader van militaire operaties in België, Luxemburg en Duitsland in de periode tussen 5 januari en 8 mei 1945. Hij heeft voortdurend opmerkelijke moed, loyaliteit en voorbeeldig plichtsbesef onder vuur getoond, ondanks de slechtste weers- en gevechtsomstandigheden.
Bronze Star  Medal (BSM)
Aanbeveling:
Wegens dapperheid in actie, dienend als bevelvoerend officier van Company G, 21st Infantry Regiment, 24th Infantry Division in actie in de omgeving van Angang-ni in Korea op 4 september 1950. Zijn compagnie werd aangevallen door een vijandelijke troepenmacht van naar schatting meer dan 400 man. Een van zijn pelotons had een bijzonder felle aanval ondergaan en raakte in verwarring door het zware vuur dat op de positie werd gelost. Een van drie tanks die het peloton ondersteunden werd tijdens deze actie buiten gevecht gesteld. Captain Syverson liep met volledige minachting voor het zwaree vijandelijke tussen zijn mannen, moedigde hen tot grotere inspanning aan en stelde ze op in defensieve posities. Hij stuurde een kleine groep van zijn mannen naar achteren met instructies om de verdediging van de stad op te zetten en bleef zelf op zijn ongedekte positie. Hij plaatse zelf explosieve ladingen om de uitgeschakelde tank te vernietigen en leidde de afvoer van de gewonden van de overige tanks. Nadat de uitgeschakelde tank vernield was en hij zich verzekerd had van de veilige afvoer van de gewonden, leidde hij zijn peloton langs de omsingelende vijand naar de stelling van de compagnie in de stad. Hier stelde hij snel een effectieve defensie op en ondanks de enorme overmacht werd de vijand met zware verliezen teruggeslagen. De dappere acties van Captain Syverson, zijn voorbeeldige leiding en zijn totale plichtsbesef strekken hem en de Amerikaanse infanterie tot de grootste eer.

Tweede Silver Star Medal toegekend in de vorm van een bronzen eikenloof te dragen op het lint van de eerste Silver Star Medal.
Ten tijde van de actie had hij de rang van 1st Lieutenant.
General Orders No. 9, Headquarters, 24th Infantry Division (January 4, 1951).
Aanbeveling:
Wegens dapperheid in actie, dienend als bevelvoerend officier van Company G, 21st Infantry Regiment, 24th Infantry Division, in actie in de ongeving van Kwaksen in Korea op 31 oktober 1950. Toen zijn compagnie voorop ging in de doorstoot van het regiment naar de rivier de Jalu werd de opmars tijdelijk opgehouden toen ze onder zwaar vuur kwamen van zeven vijandelijke tanks en ongeveer een bataljon aan vijandelijke troepen.
Toen de vijand het vuur opende op het voorste peloton van zijn compagnie ging Captain Syverson met vertoon van opmerkelijke leiderscapaciteiten, moed en plichtsbesef naar voren in het zware vijandelijke vuur van mortieren, automatische en handwapens om leiding te geven in de stelling van zijn peloton waar hij met volledige minachting voor eigen veiligheid het opzetten van een vuurlijnie van zijn peloton persoonlijk leidde. Toen ging hij, nog steeds onder zwaar vuur, naar achteren en in diepe duisternis nam hij contact op met zijn ondersteunende peloton. Captain Syverson leidde zijn ondersteunende peloton, nogmaals met vertoon van totale minachting voor het vijandelijk vuur terug in de richting van de vijand naar een positie van waaruit het ze zwaar vuur konden afgeven op de vijandelijke stelling en die konden neutraliseren. De dappere acties en de uitmuntende leiderscapaciatieten van Captain Syverson strekken hem en de Amerikaanse infanterie tot de hoogste eer.

Derde Silver Star Medal toegekend in de vorm van een tweede bronzen eikenloof te dragen op het lint van de eerste Silver Star Medal.
General Orders No. 223 , Headquarters, 24th Infantry Division (1951).
Purple Heart
Purple Heart
Purple Heart

Bronnen

Foto