TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Willson, Walter James Latimer

Overlijdensdatum:
1994
Dienstnummer:
176745
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

8 maart 1941: 2nd Lieutenant Grenadier Guards

1 januari 1949 Captain & Honorary Major

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Captain (Waarnemend Kapitein)
Eenheid:
5th Battalion, Grenadier Guards
Toegekend op:
7 december 1944
Aanbeveling:
Op 25 juli viel het bataljon de laatste van de hoge heuvelruggen aan tussen de 6th S.A. Armored Division en Florence en veroverde ze.
Na een dag van vermoeiende gevechten bezette de compagnie, waarover deze officier het bevel voerde, het laatste van de belangrijke doelen (Point 643) op de heuvel – ongeveer 2 kilometer voor de volgende compagnie in de achterhoede en met nog maar 1,5 uur daglicht om het te zuiveren.
Het belang van deze rug voor de operaties van de divisie kan niet worden onderschat omdat de vijand door de bezetting ervan waardevolle observatieposten werden ontnomen.
Om 04:30 de volgende morgen stuurde de vijand een sterke patrouille om de positie af te tasten maar die trok zich terug na een treffen met de compagnie.
Om 05:15 viel vijandelijke infanterie in sterkte aan (gevangenen zeggen met meer dan 200 man) en met grote vastberadenheid slaagden ze erin Spandauposten binnen 50 meter van de positie te vestigen.
Captain Willson wandelde met onverstoorbare moed in de stelling heen en weer onder zwaar vuur van kleine wapens en granaten en bracht de Brenschutters in positie van waaruit ze de vijand het best konden bestrijken en moedigde zijn mannen aan stand te houden.
Zijn enige andere officier raakte gewond en zijn company werd door verliezen tot ongeveer 50 man teruggebracht. Hij werd zelf tijdelijk uitgeschakeld door een ontploffende granaat maar herstelde snel en kon zijn taak voortzetten.
Een uur lang werden er felle man tegen man gevechten geleverd, beide partijen gebruikten granaten en Tommy guns en Captain Willson bevond zich steeds aan het front van het gevecht. Zijn spectaculaire moed en onophoudelijk gebruik van zijn eigen wapen was een inspiratie voor zijn hete compagnie.
Toen er een tekort aan munitie ontstond gooide hij zelf rookgranaten naar de dichtstbij zijnde vijand – ongeveer 30 meter – in de hoop dat ze zouden denken dat hij ging aanvallen. Zijn list lukte en kort daarna toen alle handgranaten en bijna alle munitie van de Tommy guns op waren geraakt, trok de vijand zich met achterlating van een aantal doden en gewonden terug. Vervolgens werden 40 geweren, 7 Spandaus en veel uitrusting buit gemaakt.
Gedurende de hele dag bleef deze positie van de compagnie vrijwel voortdurend onder zeer nauwkeurig vuur van granaten en mortieren en leed een aantal verliezen. Captain Willson was steeds de eerste om gewonden te verzorgen en met zijn zeer fraaie voorbeeld van moed, opgewektheid en plichtsbesef handhaafde hij het moreel van zijn compagnie op een zeer hoog niveau.
Het was vrijwel geheel aan Captain Willson te danken dat deze vitale positie behouden bleef.
Getekend: G.C. Gordon-Lennox, DSO, Lieutenant Colonel, commandant 5th Battalion Grenadier Guards.
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen

Foto