TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Watson, William de Norban "Bucko"

Geboortedatum:
oktober 1919 (Edmonton/Alberta, Canada)
Overlijdensdatum:
6 februari 1992
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Major (Waarnemend Majoor)
Eenheid:
"A" Company, Princess Patricia's Canadian Light Infantry, 2nd Canadian Infantry Brigade, 1st Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Na de aanval op en de verovering van Val Roatti (MR 320097) door de Princess Patricia's Canadian Light Infantry in de nacht van 5 op 6 December 1943, kreeg "A" Company, onder bevel van Major Watson de verdedigng van de noordoostelijke kant van de stad toegewezen.
In de morgen werd er intensief mortier- en artillerievuur op de positie gelegd en om 07:30 deed de vijandelijke infanterie een vastberaden en krachtige tegenaanval waarbij een peloton van de compagnie onder de voet werd gelopen.
De situatie was kritiek en door het succes van de vijand dreigde een wig te worden gedreven tussen ‘A‘ en B Company op links en de verdediging van de sector van het bataljon dreigde ineen te storten. Hoewel hij in het volle zicht van de vijand was en onder voortdurend en zwaar kruisvuur van 100 meter afstand lag, ging Major Watson van peloton naar peloton en organiseerde rustig de verdediging, coördineerde de taken van zijn peloton en moedigde zijn mannen op hun posities aan.
Tegen 08:15 had de compagnie nog maar gevaarlijk weinig munitie toen er drie van onze tanks verschenen. Hoewel hij voortdurend bloot stond aan vuur van sluipschutters en mitrailleurs van korte afstand stak hij 150 meter terrein over dat geen dekking bood, bracht persoonlijk de tanks in stelling en wees hen de doelen aan. Door deze moedige daad werd de tegenaanval afgeslagen en kon een sleutelpositie in de verdediging van de sector van het bataljon behouden blijven.
Bij deze actie werd de vijand zware verliezen toegebracht aan mannen en materiaal waaronder zes mortieren en een anti-tankkanon dat door de compagnie werd buit gemaakt.
De nederlaag van de vijand tijdens dit treffen was niet alleen te danken aan de vastberadenheid, tactische vaardigheden en de opgewekte leiding van Major Watson maar ook aan het uitmuntende voorbeeld dat hij stelde met zijn opgewektheid en kalmte onder zwaar vuur, een voorbeeld dat zijn mannen aanspoorde hun positie ten koste van alles te behouden.
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
"A" Company, Princess Patricia's Canadian Light Infantry, 2nd Canadian Infantry Brigade, 1st Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Op 23 mei 1944 viel de Princess Patricia's Canadian Light Infantry een sector van de Adolf Hitler linie in het gebied van MR 7419 aan en veroverde die. ‘A‘ Company onder bevel van Major William de Norban Watson, MC, was de voorste compagnie aan de linkerflank van de marsroute van het bataljon. De opmars ging door dicht bebost terrein, afgewisseld door akkers met gewassen tegen zwaar versterkte betonnen en stalen bunkers, sluipschutters en geschutsopstellingen.
Met uitmuntend leiderschp leidde Major Watson zijn compagnie door het moorddadige, defensieve Duitse vuur van mortieren, artillerie en mitrailleurs. In de verblindende rook en het stof, hoewel voortdurend blootgesteld aan mitrailleurvuur coördineerde hij de opmars van zijn compagnie naar het uiteindelijke doel. Bij het doorkruisen van een draadversperring van zes meter breed waar drie mijnen in lagen moedigde Major Watson, met volledige minachting voor zijn eigen veiligheid onder zwaar vuur zijn mannen aan door de gaten in de versperring te gaan. Later, toen zijn officieren en veel van zijn oudere NCO’s gedood of gewond waren hergroepeerde hij onder vuur van nog geen 50 meter afstand het peloton dat met deze mitrailleurnesten moest afrekenen en bleef de opmars voortzetten.
Gedurende dit gehele treffen was Major Watson’s persoonlijke moed en leiderschap onder zwaar en direct vuur uitmuntend en vormden een bezielend voorbeeld voor alle troepen onder zijn commando.

Supplement to the London Gazette, 16 November, 1944.
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen

Foto