- Periode:
- Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
- Rang:
- Acting Major (Waarnemend Majoor)
- Eenheid:
- No.3 Battery, 1st Airlanding Light Regiment, 1st Airborne Division, British Army
- Toegekend op:
- 20 januari 1947
- Uitgereikt voor:
- Operatie Market Garden
Aanbeveling:
Major Munford vestigde een waarnemingspost op de zolder van een groot gebouw aan de noordwestkant van de brug bij Arnhem. Hij bleef drie dagen op die post zonder te worden afgelost, van 23:00 uur op 17 september totdat het gebouw op 20 september om 20:00 afbrandde. Gedurende de hele periode lag de zolder onder vuur van wapens van allerlei soorten en kreeg drie voltreffers van 15 cm granaten en diverse 81 mm mortiergranaten. De zolder lag ook in het zicht en binnen bereik van sluipschutters waardoor Major Munford op de eerste dag al gewond raakte in zijn gezicht. Zijn wonden negerend en volledige minachting voor eigen veiligheid tonend hield hij tijdens het gehele treffen de waarnemingspost op de zolder in stand, daardoor kon hij altijd nauwkeurig en doelmatig vuur op de vijand leggen. Hij bleef tot het einde aan toe bevelen geven hoewel het gebouw fel brandde en de zolder onder het zwaarste vuur lag. Uiteindelijk kreeg zijn radio een voltreffer waardoor de telefonist gedood werd. Daarna kreeg hij bevel het gebouw te verlaten.
Nadat op de brug de georganiseerde weerstand was beëindigd nam hij het bevel over een kleine groep op zich en probeerde die door de vijandelijke linies te leiden maar ze werden omsingeld en gevangen genomen. Terwijl ze werden afgevoerd sprong hij van een rijdende vrachtwagen en slaagde erin te ontsnappen maar werd later weer opgepakt.
Gedurende het gehele treffen vormde Major Munford een voorbeeld en een aansporing voor alle rangen met zijn moed en zijn plichtsbesef. Zijn kunde, zijn doorzettingsvermogen en zijn vastberadenheid alleen waren verantwoordelijk voor het handhaven van de verbinding met zijn regiment. Door zichzelf gedurende drie dagen bloot te stellen in een ongedekte en uiterst gevaarlijke positie kon hij altijd vuursteun leveren die zo belangrijk voor onze troepen was om op de brug te blijven.
Koninklijk Besluit no. 1 van 9 februari 1946.