TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Williams, Robin Walton

Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Dienstnummer 87437.

Bevorderingen:
3 november 1940: Pilot Officer (probation)
3 november 1941: Flying Officer (war sub)
3 november 1942: Flight Lieutenant (war sub)

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Flying Officer (Waarnemend 1e Luitenant-vlieger)
Eenheid:
No. 159 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
5 maart 1946
Aanbeveling:
"Squadron Leader R.W. Williams heeft een voorbeeld van de hoogste orde gesteld voor het squadron en zijn leiderschap en voorbeeld heeft het squadron aanzienlijk beinvloed naar succes. Op 1 juni bij een scheepvaartaanval, toen hij waarnam dat het hoofdoelwit al aan het zinken was, bewaarde hij zijn bommen voor een ander doel. Toen hij op lage hoogte over een ander schip vloog, weigerden zijn bommen te vallen. Terwijl hij een rondvlucht maakte om een nieuwe aanval te maken, werd deze ook geraakt en gezonken door een ander vliegtuig. Opnieuw zocht hij een ander doelwit uit, deze keer een vijandelijke sloep, en slaagde erin een voltreffer te maken op de boeg en het aanzienlijk te beschadigen.
Bij een andere gelegenheid was er een operatie gepland om de Kanchanaburi brug op de spoorlijn Bangkok-Moulmein te vernietigen door een aanval op lage hoogte. Voor een geslaagd einde van de missie was het essentieel dat het luchtdoelgeschut het zwijgen werd opgelegd. Deze officier was geselecteerd om de flight te leiden met oog op dat plan. Hij beleef voor meer dan een uur persoonlijk boven het doel en zeer binnen het bereik van al hun geschut, opzettelijk het vuur naar zich toetrekkend om ze van de vliegtuigen op lage hoogte af te leiden en vervolgens hen te bombarderen. Het was volhardende vaardigheid en volslagen gebrek aan achting voor zijn persoonlijke veiligheid waardoor de hoofdmacht in staat was om aan te vallen en hun missie succesvol te beeindigen met zeer weinig schade en geen verlies van levens. Zijn consequente toewijding aan de plicht en zeer waarachtige moed zijn hoge erkenning waard."
Distinguished Flying Cross (DFC)

Bronnen

  • - Second Supplement to The London Gazette Issue 37489 published on the 1 March 1946
    - Morton and Eden

Foto