TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Boyd, Tillman E.

Geboortedatum:
27 december 1904 (Cordell/Oklahoma, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
24 november 1992 (California, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
2nd Battalion, 351st Infantry Regiment, 88th Infantry Division "Fighting Blue Devils", U.S. Army
Toegekend op:
29 oktober 1944
Aanbeveling:
Wegens dapperheid in actie op 30 september 1944 bij Monte Capello in Italië. Het 2nd Battalion, 351st Infantry was betrokken bij de slag om Monte Capello en stuitte daar op zware tegenstand. Lieutenant colonel Boyd had bevel gekregen dat het doel onmiddellijk moest worden veroverd. Hij ging naar de voorste elementen van zijn bataljon en leidde hen zelf naar voren onder intens vuur van mortieren, artillerie en mitrailleurvuur. Hij deed vier opeenvolgende felle aanvallen op de vijandelijke versterking. Lt col Boyd liep met volledige minachting heen en weer, moedig en onbevreesd onder dit moordende vijandelijke vuur, zijn mannen aansporend en aanmoedigend en slaagde er bij de vierde aanval in het doel te veroveren.
Op 8 oktober 1944 kreeg het bataljon opdracht om het hoge terrein in de omgeving van San Apollinare in Italië te veroveren en te behouden. Gedurende de hele aanval bleef Lt col Boyd aan het hoofd van zijn mannen; hij leidde hen agressief door zwaar vuur van vijandelijke kleine wapens en het altijd aanwezige mortiervuur. Op 9 oktober, toen zijn bataljon Heuvel 375 aanviel nam lt col Boyd weer positie in aan het hoofd van zijn mannen en behalve het veroveren van deze vijandelijke versterking, slaagde hij er ook in 100 Duitsers gevangen te nemen. Tijdens deze aanval kwamen de voorste eenheden onder dusdanig zwaar vuur van twee mitrailleurs dat verdere voortgang onmogelijk was. Zonder aan eigen veiligheid te denken stelde lt col Boyd een groep van zes man samen en werkte zich naar voren naar een positie bij de dichtstbij zijnde mitrailleur. Hij sloot de stelling, die zwaar versterkt en goed gecamoufleerd was bijna helemaal in, gaf een vooraf afgesproken teken en elk van zijn mannen gooide een handgranaat in de stelling waardoor de mitrailleur werd uitgeschakeld. Omdat enkele van de vijandelijke schutters probeerden te ontsnappen, vuurde hij enkele salvo’s met zijn tommy-gun waardoor een man werd gedood en twee andere gewond raakten. Vanuit zijn nieuwe positie kon hij de andere mitrailleur zien en vroeg snel artillerievuur aan om het wapen uit te schakelen. De dappere acties van lt col Boyd bij deze gelegenheid behoedden veel van zijn mannen voor de dood of gewond raken en stelde hen in staat de agressieve aanval op hun doelen voort te zetten.
Hij kwam in Cokeville, Wyoming in dienst.
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
2nd Battalion, 351st Infantry Regiment, 88th Infantry Division "Fighting Blue Devils", U.S. Army
Toegekend op:
1946
Bronze Star  Medal (BSM)
Oorspronkelijke voordracht gedateerd 30 januari 1946:
1: Hierbij beveel ik Tillman E. Boyd, O-250041, Lt Col Infantry aan voor een Bronze Star wegens heldendom in de strijd tegen de vijand bij Castel del Rio in Italië op 25 september 1945.
2. Verslag van de actie: Lt Col Tillman E. Boyd, toen nog bevelvoerend officier van het 2nd Battalion, 351st Infantry, 88th Division, had zijn bataljon tijdens de campagne op de noordelijke Apenijnen dapper aangevoerd in felle strijd en zware gevechten en op dat punt werd G compagnie opgehouden en leed zware verliezen door vijandelijke tegenaanvallen en zware wapens. Col Boyd leidde zijn resterende twee compagieën een steile klip op die glad was door het slechte weer om de vijand op zijn linkerflank en in de rug aan te vallen. Hij koos F compagnie uit om aan te vallen en G compagnie in zijn gevaarlijke positie te ontzetten en hield E compagnie in reserve. De aanval begon op 25 september 1944 om ongeveer 03:30 uur. F compagnie verdwaalde door het mistige regenachtige weer in de ruwe bergen ongeveer 2,5 kilometer ten noordwesten van Castel del Rio. Met begrip van de situatie en de krappe tijd ging col Boyd op weg met zijn ploeg van slechts 18 man, waaronder zes artilleristen en ikzelf, met nog drie Rangers van het bataljonshoofdkwartier toegevoegd aan E compagnie om F compagnie te vinden en leidde zelf de aanval om G compagnie te ontzetten. Voordat ze F compagnie bereikten stuitte de groep op een voltallige Duitse compagnie infanterie, naar later bleek vers aangevoerde troepen, van 62 man sterk die in colonne positie innamen. In de vroege morgen was het zo mistig dat beide groepen elkaar pas in het oog kregen toen ze nog maar 15 meter van elkaar verwijderd waren. Beide ploegen stonden een moment roerloos, wat een eeuwigheid leek en toen brak de hel los. De Duitse compagnie begon zich onmiddellijk te verspreiden in een poging ons te omsingelen en gebruikte alle wapens die ze hadden. Col Boyd’s ploeg viel uiteen en vocht fel terug tegen een overweldigende meerderheid. Col Boyd verzamelde een aantal mannen en vocht zich over 400 meter door de omsingeling naar de reserve positie van E compagnie en bracht hen terug om de rest van zijn staf te redden, waaronder mijzelf, de artilleristen en en de vooruitgeschoven waarnemers behalve hun officer die was afgevoerd vanwege zijn verwondingen die hij de vorige dag had opgelopen.
In het daarop volgende gevecht werden diverse Duitsers gedood, zeven raakten gewond en zestien werden gevangen genomen. De rest van de vijandelijke compagnie was zo zwaar aangeslagen dat die zijn slagkracht had verloren met als gevolg dat we F compagnie terugvonden en G compagnie konden bevrijden.
Tijdens de doorbraak toonde Col Boyd volledige minachting voor eigen veiligheid en aarzelde niet, zelfs niet toen hij door vijandelijke kleine wapens in zijn nek gewond raakte. Zijn enige zorg was zijn mannen voor uitroeing te behoeden en G compagnie te hulp te komen.
3. Resultaten van Col Boyd’s acties: We namen 16 Duitsers gevangen, verwondden er nog zeven en doodden er bovendien een aantal waardoor de slagkracht van de Duitse compagnie afnam. Door zijn helder denken en zijn moed voorkwam hij dat de vijand posities in de rug van F en G compagnie kon innemen waardoor uiteindelijk G compagnie uit zijn benarde situatie kon worden ontzet. Met zijn doorbraak naar de reservecompagnie voorkwam hij dat minstens de helft van zijn ploeg gedood werd of gevangen genomen.
4. Weer: regenachtige, mistig en een onaanganme temperatuur. Zicht tussen 10 en 20 meter.
5. Terrein: ruwe begen met veel steile klippen begroeid met struiken.
6. Moreel van de Amerikaanse troepen: Uitstekend.
7. Moreel van der vijand: Uitstekend - vers aangevoerde troepen om de Amerikaanse opmars te stoppen.
8. Verleende onderscheidingen: Col Boyd werd onderscheiden met de Silver Star Medal, het Purple Heart met een Oak Leaf Cluster, Europe Africa Middle East Theater Ribbon met twee bronzen dienststerren en de American Theater Ribbon en Victory Ribbon.
9. Kwam in dienst in Cokeville, Wyoming. Zijn huidige adres is War Department Personnel Center Headquarters, Camp Chaffee, Arkansas.

PAT G. COMBS
Capt., FA, AUS
Voorheen:
Liaison Officer
913th FA Battalion
88th Division"

Oorspronkelijke aanbeveling:
Lieutenant Colonel Tillman E. Boyd, commandant van het 2nd Battalion, 351st Infantry, 88th Division, onderscheidde zich door dappere prestaties op 25 september 1944 bij Castel del Rio in Italië. Hij ging met een kleine ploeg op weg om eem compagnie te zoeken waarmee het contact was verbroken en om een aanval te leiden voor het ontzetten van een andere compagnie die in bitter gevecht was tegen de vijand. Toen de ploeg in dichte mist op een volledige Duitse compagnie infanterie stuitte die bezig was posities in te nemen, verspreidden de mannen zich en leverden een fel gevecht tegen een oppermachtige tegenstander. Col Boyd verzamelde enkele van zijn mannen en samen vochten ze zich over 400 meter door de Duitse omsingeling om een reservecompagnie te bereiken. Hij keerde met die eenheid terug en in het daarop volgende gevecht werd het grootste deel van de vijandelijke troepen gedood, gewond of gevangen genomen. Door zijn persoonlijke moed en uitzonderlijke leiding voerde hij zijn mannen aan in een actie die de vijand ervan weerhield belangrijke posities in te nemen en maakte daarmee de voltooing van deze moeilijke missie mogelijk.

Detalls: Met Combat "V" device
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Bronze Oak Leaf Cluster
Purple Heart
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

2 bronze service stars
European-African-Middle Eastern Campaign Medal

Bronnen

  • - Delaney, J.P. – The Blue Devils in Italy – A History of the 88th Infantry Division in World War II, The Battery Press, Nashville, USA, 1988
    - Campbell, J.P. (editor), History of the 351st Infantry Regiment in World War II, July 1942 to July 1945, 351st Infantry Regimental Information and Education Office, Printed in Italy (official electronic file)
    - Original recommendations & citations, photographs of collection

Foto