TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Warburton, Adrian "Warby"

Geboortedatum:
10 maart 1918 (Middlesbrough/ North-Yorkshire, Groot-BrittanniŽ)
Overlijdensdatum:
12 april 1944 (Egling an der Paar/Beieren, Duitsland)
Begraven op:
Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Durnbach
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Service number 41635.
Adrian Warburton, de zoon van een onderzeebootcommandant uit WO1 werd gedoopt aan boord van een onderzeeboot in Grand Harbour, Valette op Malta. Hij bezocht de St. Edwards school in Oxford waar twee andere beroemde vliegers, Guy Gibson en Douglas Bader ook op waren geweest. Hij werd schrijver en ging bij de Territorial Army als soldaat in het Royal Tank Corps.
Warburton ging in 1939 bij de RAF in een kort dienstverband. Terwijl hij in Portsmouth in opleiding was, ontmoette hij Betty Mitchell met wie hij trouwde.
Na zijn vliegeropleiding werd hij bij 608 Squadron geplaatst dat met Blackburn Bothaís patrouilles boven de Noordzee vloog. Warburtonís kritiek op het verouderde toestel was voor zijn bevelvoerend officier aanleiding hem over te laten plaatsen naar Malta als waarnemer, niet als piloot. Hij voegde zich bij 431 Flight, een RAF eenheid die met twee-motorige Martin Maryland lichte verkenner/bommenwerpers verkenningen boven de Middellandse Zee deed. Binnen vier dagen na aankomst had hij zijn status als piloot terug.
"Warby" nam deel aan een groeiend aantal gewaagde missies. Op 30 oktober 1940 schoten Warburton en zijn twee bemanningsleden een Italiaans Cant-Z506.B watervliegtuig neer. Drie dagen later werden ze bijna het slachtoffer van een aanval door vier Italiaanse toestellen. Warburton werd door een verdwaalde kogel geraakt die geen ernstig letsel veroorzaakte maar hij verloor wel het bewustzijn. Zijn waarnemer/navigator, Sgt. Frank Bastard nam de stuurknuppel over en wist het vliegtuig in de lucht te houden (waar hij de Distinguished Flying Medal voor kreeg) totdat Warburton voldoende was hersteld.
Tijdens zijn verblijf op Malta raakte Warburton emotioneel betrokken bij een nachtclubdanseres, Christina Rathcliffe die later dienst deed als burgerplotter in de RAF Operations Room op Malta.
Hij was snel weer terug in de lucht en op 10 november ontdekte 431 Flight een grote concentratie Italiaanse slagschepen en kruisers in Taranto. Admiraal Cunningham besloot toen tot een gewaagde nachtelijke aanval met Swordfishes van de Fleet Air Arm. Warburton maakte op 11 november een verkenningsvlucht voorafgaand aan de aanval en vloog diverse malen rond de haven toen de cameraís weigerden. Warburton vloog zo laag dat zijn waarnemer de namen van de slagschepen kon lezen toen ze er langs vlogen. Op basis van zijn informatie lanceerde de Fleet Air Arm die nacht de verwoestende aanval.
Nadat in januari 1941 431 Flight was omgevormd tot 69 Squadron ontwikkelde Warburton langzaam aan de reputatie binnen de RAF als vooraanstaand verkenningsvlieger. In april 1941 stortte hij neer in Malta na per ongeluk te zijn neergeschoten door een Hurricane van de RAF. Warburton werd later dat jaar met verlof gestuurd maar kwam in 1942 terug in operationele dienst met nog meer missies boven ItaliŽ en Noord-Afrika. Zijn tweede tour eindigde midden maart 1942. Nadat hij in augustus 1942 het commando over 69 Squadron had gekregen vloog hij in Supermarine Spitfires, werd boven Bone in TunesiŽ door een Bf-109 neergeschoten en door de Fransen gevangen genomen op verdenking van spionnage. De plaatselijke Franse admiraal liet hem naar Gibraltar overvliegen waar "Warby" een Spitfire "leende" en terug vloog naar Malta, onderweg een Ju-88 neerschietend.
Hij raakte toen betrokken bij de vitale verkenningen van de stranden voorafgaand aan de landingen op SiciliŽ in 1943. Nu coŲrdineerde hij, als commandant van 683 Squadron, het fotowerk met de plaatselijke Amerikaanse troepen die onder de in druk waren van de hoog-gedecoreerde en zeer ervaren RAF officier. In oktober 1943 kreeg Warburton het commando over een fotoverkenningswing bestaande uit vier squadrons. Na een autoongeluk eind 1943 belandde hij echter voor enkele weken in het ziekenhuis en werd vervolgens naar Engeland gerepatrieŽrd.
Op 1 april 1945 werd hij als RAF verbindingsofficier geplaatst bij de Photographic Reconnaissance Group, US 8th Army Air Force, die toen op RAF Mount Farm in Oxfordshire was gestationneerd.
Warburton was de vlieger van een van de twee Lockheed F-5B verkenners (een versie van de Lockheed P-38 Lightning jager) die in de morgen van 12 april 1944 van Mount Farm opstegen om doelen in Duitsland te fotograferen. De toestellen gingen ongeveer 150 kilometer ten noorden van MŁnchen uiteen om hun respectievelijke taken uit te voeren; het was de bedoeling dat zij elkaar weer zouden ontmoeten en doorvliegen naar een basis van de USAAF op SardiniŽ. Hij kwam niet op het rendez-vous aan en werd nooit meer gezien.
Jaren van gissen over zijn lot kwamen eind 2002 ten einde toen zijn stoffelijke resten werden gevonden in de cockpit van zijn toestel, twee meter diep in een akker bij het dorp Egling a.d. Paar, 50 kilometer ten westen van MŁnchen. Volgens ooggetuigen stortte het toestel daar op 12 april 1944 om 11:45 neer. Een van de propellors vertoonde kogelgaten wat erop wijst dat Warburton was neergeschoten. Gedeelten van het wrak zijn te zien in het Luchtvaartmuseum van Malta.
Op 14 mei 2003 werd in de Pfarrkirche St. Agidius in GmŁnd een herdenkingsdienst gehouden, gevolgd door de teraardebestelling op de Durnbach Commonwealth War Cemetery. De herdenking werd bijgewoond door zijn weduwe, Eileen (bekend als Betty) en Jack Vowles, een voormalige collega die begin 1940 samen met Warby op Malta had gediend.
Zijn maitresse, Christina Radcliffe, bleef na de oorlog op Malta, hield nooit op over Warburton te spreken en trouwde nooit. Zij stierf in 1989.

Promotions:
3 september, 1939: Pilot Officer (probation)
31 oktober, 1939: Pilot Officer
3 december, 1940: Flying Officer
3 december, 1941: Flight Lieutenant (war sub)
20 februari, 1943: Squadron Leader (war sub)

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flying Officer
Eenheid:
No. 431 (General Reconnaissance) Flight, Royal Air Force
Toegekend op:
11 februari 1941
Voordracht:
"Deze officier heeft talloze langeafstands -verkenningsvluchten uitgevoerd en heeft deelgenomen aan nachtelijke luchtgevechten. In oktober 1940 vernietigde hij een vliegtuig en weer in december, schoot hij een vijandelijke bommenwerper in vlammen neer. Flying Officer Warburton heeft te allen tijde een prima opvatting van toewijding aan de taak vertoond."
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flying Officer
Eenheid:
No. 69 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
9 september 1941
Distinguished Flying Cross (DFC)
Voordracht:
"Deze officier is een uiterst vastberaden en vaardig piloot en heeft 125 operationele missies uitgevoerd. Flying Officer Warburton heeft nooit gefaald om de missies die hij ondernam te volbrengen en heeft, in de gevechtsacties, ten minste drie vijandelijke vliegtuigen vernietigd en nog eens drie op de grond."
Tweede DFC toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DFC.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Lieutenant
Toegekend op:
20 maart 1942
Voordracht:
"Deze officier heeft vele missies volbracht waarvan elke de hoogste graad van moed en vaardigheid vereiste. Op een keer toen hij een verkenning uitvoerde van Taranto probeerde Flight Lieutenant tot twee maal toe de haven binnen te dringen alhoewel er veel lage bewolking was wat inhield dat hij op 50 voet over een slagschip moest vliegen. Ondanks de storing aan zijn motor aan stuurboord en herhaaldelijke aanvallen van vijandelijke vliegtuigen voltooide hij zijn missie en keerde veilig terug. Een andere keer verkreeg hij foto's van Tripoli ondanks vijandelijke patrouilles boven de haven. In maart 1942 voerde Flight Lieutenant Warburton een verkenning uit van Palermo en verkreeg foto's die de schade lieten zien die door onze aanvallen waren veroorzaakt.
Deze officier faalde nooit om foto's te verkrijgen van zeer lage hoogte, ongeacht vijandelijke tegenstand. Zijn werk is zeer waardevol geweest en hij heeft grote vaardigheid en onverzettelijkheid vertoond."
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Squadron Leader
Eenheid:
No. 69 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
3 november 1942
Distinguished Flying Cross (DFC)
Voordracht:
"Sinds augustus 1942 heeft deze officier talloze operationele fotoverkenningsvluchten voltooid waarvan vele op geringe hoogte en vaak in het gezicht van oppositie van vijandelijke gevechtsvliegtuigen. Zijn werk is van uiterst belang geweest. In oktober 1942 werd zijn heldhaftigheid goed geÔllustreerd toen hij een vijandelijke topedobootjager naar een dinghy dirigeerde waarin de bemanning zat van ťťn van onze vliegtuigen. Alhoewel hij werd beschoten door de torpedobootjager en aangevallen door Italiaanse vliegtuigen bleef hij in het gebied totdat hij waarnam dat de drijvende bemanning werden opgepikt door de torpedobootjager."
Derde DFC toegekend als tweede gesp voor op het lint van de eerste DFC.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Wing Commander
Eenheid:
No. 683 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
6 augustus 1943
Distinguished Service Order (DSO)
Voordracht:
"Deze officier heeft een zeer groot aantal verkenningsvluchten boven een groot aantal doelen in het Midden-Oosten toneel ondernomen. Zijn werk is continu van de hoogste orde geweest en de informatie die hij heeft verkregen is van onschatbare waarde gebleken. Op een keer in december 1942 maakte hij een laag-bij-de-grond-vlucht over Napels en behaalde succes in de nabijheid van zwaar luchtdoelgeschut en tegenstand van gevechtsvliegtuigen. De grote moed en toewijding aan de plicht van Wing Commander Warburton werden in mei 1943 goed geÔllustreerd tijden een verkenning van Pantellaria. Alhoewel zijn vliegtuig continu onderhevig was aan vuur van kustbatterijen, voltooide hij kundig zijn taak om informatie van het hoogste belang veilig te stellen. De staat van dienst van operationele vluchten van Wing Commander Warburton is uitstekend.
Tweede DSO toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DSO.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Wing Commander
Eenheid:
Royal Air Force Volunteer Reserve
Toegekend op:
18 januari 1944
Distinguished Flying Cross (DFC)

Bronnen

 • Foto 1: Wilco Vermeer collection
 • Foto: Wilco Vermeer collection
 • - SHORES, CH. & WILLIAMS, C., Aces High, Grub Street, London, 1994.
  - The London Gazette Issue 35073 published on the 11 February 1941
  - The London Gazette Issue 35270 published on the 9 September 1941
  - The London Gazette Issue 35494 published on the 20 March 1942
  - Second Supplement to The London Gazette Issue 35768 published on the 30 October 1942
  - Third Supplement to The London Gazette Issue 36122 published on the 3 August 1943
  - Fourth Supplement to The London Gazette Issue 36335 published on the 14 January 1944
  - St. Edward's Oxford
  - The Telegraph
  - Airfields & Aviation Memorials