TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Haldane, Andrew Allison "Ack-Ack"

Geboortedatum:
22 augustus 1917 (Lawrence/Massachusetts, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
12 oktober 1944 (Heuvel 140/Eiland Peleliu, Palau)
Begraven op:
Arlington National Cemetery
Vak: 12. Graf: 5367.
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein der Mariniers)
Eenheid:
Company K, 3rd Battalion, 5th Marine Regiment, 1st Marine Division "The Old Breed", U.S. Marine Corps
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid als bevelvoerend officier van K Company, 3rd Battalion, 5th Marines, 1st Marine Division in actie tegen vijandelijke troepen bij Kaap Gloucester, New Britain op 9 en 10 januari 1944. Met volledige minachting voor eigen veiligheid leidde Captain Haldane de aanval van zijn compagnie op zwaar versterkte vijandelijke stellingen op de Aogiri heuvel onder zwaar vuur van mitrailleurs, mortieren en sluipschutters. Later, in het stikdonker van de vroege morgen leidde hij zijn troepen in het dapper standhouden tegen vijf felle tegenaanvallen door numerieke sterkere fanatieke Japanse troepen en droeg daarmee in grote mate bij aan het veiligstellen van het bruggenhoofd op het vliegveld. Captain Haldane’s briljante leiding en zijn onverwoestbare vechtlust kwamen overeen met de beste tradities van de Amerikaanse Marine.

Commander 7th Fleet: Serial 0718
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein der Mariniers)
Eenheid:
Company K, 3rd Battalion, 5th Marine Regiment, 1st Marine Division "The Old Breed", U.S. Marine Corps
Toegekend op:
1 februari 1945
Silver Star Medal (SSM)
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid als bevelvoerend officier van K Company, 5th Marines, 1st Marine Division in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op Peleliu en Ngesebus op de Palaueilandengroep van 15 september tot 12 oktober 1944. Captain Haldane, een uitstekend en onbevreesd leider, voerde herhaaldelijk zijn compagnie onder intensief vijandelijk motiervuur aan om de vijand met zware verliezen uit sterk bezette stellingen te verdrijven. Op 12 oktober leidde hij zelf een peloton van zijn mannen tegen een fel verdedigde grot op een belangrijke heuvel; hij zette zijn heldhaftige inspanningen voort tot hij door vuur van een Japanse sluipschutter dodelijk gewond raakte. Met zijn inspirerende moed en minachting voor eigen veiligheid droeg Captain Haldane aanzienlijk bij aan het succes van onze troepen in deze strategische gebieden en zijn voortdurend dappere optreden kwam overeen met de beste tradities van de Amerikaanse Marine. Hij offerde moedig zijn leven voor zijn land.

Tweede Silver Star Medal ontvangen in de vorm van een gouden ster te dragen op hetlint van de eerste Silver Star medal. Commander in Chief, Pacific: Serial 0385

Bronnen