TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Rosier, Frederick Ernest

    Geboortedatum:
    13 oktober 1915 (Wrexham/Wales, Groot-Brittannië)
    Overlijdensdatum:
    10 september 1998 (Llangollen/Wales, Groot-Brittannië)
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Dienstnummer 37425.

    Rosier, de zoon van een ingenieur bij de aloude Great Western Railway, werd in Wrexham geboren en bracht een deel van zijn jeugd door nabij Corwen. Hij ging naar de Grove Park School in Wrexham, waar hij een verdienstelijk rugbyer voor de Wales Schoolboys was en getalenteerd violist was in de lokale jeugdorkesten.
    Hij overwoog serieus een carrière bij de politie voordat hij in plaats daarvan koos voor een korttijdelijk dienstverband bij de RAF. Na zijn opleiding als gevechtspiloot, solliciteerde hij naar een vaste aanstelling en kreeg te horen dat hij zich moest omscholen als ingenieur. Met tegenzin ging hij naar de RAF School of Aeronautical Engineering in Henlow. Hij werd echter een paar weken later gered door het uitbreken van de oorlog die meteen behoefte had aan opgeleide piloten.
    Tijdens de operaties boven Duinkerken werd hij neergeschoten en verbrandde hij aanzienlijk toen hij uit zijn Hurricane probeerde te springen. In 1941 werd hij weer neergeschoten, deze keer tijdens een vlucht boven Tobroek. Hij wist echter op tijd uit zijn vliegtuig te springen en liep drie dagen en door de vijandelijke linies om terug te keren naar de Britse kant.
    Na Frankrijk en de woestijn keerde Rosier in 1943 terug naar zijn land en nam het commando over van een aantal vliegbasissen waaronder de basis van Northolt waar hij grote bewondering kreeg voor zijn Poolse piloten. Hij eindigde de oorlog op het vasteland van Europa als Group Captain (Operations) van 84 Fighter Group.
    Hij ging voor een uitwisseling eind jaren '40 naar de VS en schoot na zijn terugkeer door de rangen heen. Hij zat de Joint Planning Staff bij het Miniserie van Defensie voor onder Lord Mountbatten en ging begin 1960 als Air Officer Commanding the Middle East Air Forces naar Aden.
    Meer posten volgden. Daarna ging hij in 1970 naar zijn laatste post als deputy Commander-in-Chief of Allied Forces Central Europe van de NAVO, gestationeerd in Nederland en ging drie jaar later met pensioen.
    Daarna ging hij werken bij de British Aircraft Corporation (BAC) als directeur en militair adviseur en vertrok in 1977 naar Saoedi-Arabië om leiding te geven aan het multi-miljoen contract waarmee BAC Lightning straaljagers leverde en ook grotendeels leiding gaf aan de organisatie van de Saoedische luchtmacht. Voor Rosier die van de woestijn was gaan houden, was dit een ideale baan.
    Hij ging voor de tweede keer met pensioen in 1980 en keerde terug naar de heuvels van Wales net buiten Llangollen. Als getalenteerd timmerman, een talent dat hij van zijn vader had geërfd, bracht hij veel vrije tijd door in zijn hobbykamer.
    Maar Fred Rosier was beter bekend om zijn vioolspel. Hij nam het instrument overal mee naar toen en speelde zo vaak als hij kon.
    Tijdens zijn pensioen verrichtte hij ook werk voor het Polish Airmen's Benevolent Fund en nam het initiatief om een nieuw Pools oorlogsmonument op RAF Northolt op te richten. Hij werd na de oorlog door Polen en Nederland onderscheiden en werd ook onderscheiden met de Poolse Orde van Verdiensten.
    Op 14 december 1998 werd er een herdenkingsdienst voor hem gehouden in de St. Clement Danes kerk (Westminster, Londen). Na de dienst volgde er een fly-over door vier Tornado's van No. 43 Squadron van RAF Leuchars.
    Zijn uniform en medailles zijn geschonken aan het nieuwe museum op RAF Leuchars.

    Bevorderingen:
    21 oktober 1935: Acting Pilot Officer (P)
    26 augustus 1936: Pilot Officer
    26 april 1938: Flying Officer
    26 april 1940: Flight Lieutenant
    1 juni 1941: (T) Squadron Leader
    1 juni 1942: (T) Wing Commander
    20 november 1942: [1 Jun 1941]: Squadron Leader
    20 maart 1943: Acting Group Captain
    20 september 1943: Wing Commander (WS):
    1 juli 1947: Wing Commander
    1 januari 1953: Group Captain
    1 april 1958: Acting Air Commodore
    1 januari 1959: Air Commodore
    1 juli 1961: Air Vice-Marshall
    3 maart 1966: Acting Air Marshall
    1 juli 1966: Air Marshall
    1 maart 1970: Air Chief-Marshall

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Acting Wing Commander
    Toegekend op:
    13 februari 1942
    Voordracht:
    "Deze officier heeft een fighter wing geleid sinds de start van de operaties in Libië. Zowel in de lucht als op de grond hebben zijn moed en efficiëncy de hele tijd tot inspiratie gediend. Bij een gebeurtenis, toen één van onze fighter wings werd aangevallen door een groot aantal vijandelijke vliegtuigen, mengde Wing Commander Rosier zich in het gevecht. Toen hij afstand van het gevecht nam, zag hij dat één van onze piloten had moeten landen in vijandelijk gebied en, in een poging om hem te redden, landde Wing Commander Rosier zijn vliegtuig. Het was niet mogelijk om weer op te stijgen vanwege de nabije aanwezighied van vijandelijke troepen. Niettemin slaagden beide piloten er uiteindelijk in om te ontsnappen en, na vaak bijna te zijn gepakt, slaagden zij erin om na 3 dagen de basis te bereiken. Wing Commander Rosier is een uitstekend gevechtspiloot en leider."
    Distinguished Service Order (DSO)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Wing Commander
    Toegekend op:
    2 juni 1943
    Officer of the Order of the British Empire (OBE)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Group Captain
    Toegekend op:
    1 januari 1946
    Mentioned in Dispatches
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Wing Commander (Luitenant-Kolonel-Vlieger)
    Toegekend op:
    31 oktober 1947
    Commandeur in de Orde van Oranje Nassau (ON.3)

    Bronnen

    Foto