TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Broadhurst, Harry

    Geboortedatum:
    28 oktober 1905 (Frimley/Surrey, Groot-Brittannië)
    Overlijdensdatum:
    29 augustus 1995
    Dienstnummer:
    24035
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Harry Broadhurst werd in 1905 in Surrey, Engeland geboren en groeide op met de vastberaden ambitie om een gevechtspiloot te worden. Hij stond bekend als "Brody" en was negentien toen hij in 1926 bij de RAF ging. Hij kreeg al vroeg ervaring met de oorlog toen hij met de Hawker Heart vocht, een lichte tweepersoons bommenwerper/dubbledekker, tegen rebelse stammen tegen de noordwestgrens van India. Tegen de 30-er jaren was Broadhurst een bekwame gevechtspiloot en deed aan luchtacrobatiek op de Hendon airshows in 1932 en 1933.
    Hij werd geplaatst in het Midden-Oosten in 1936 en 1937 als de hoofdinstructeur op een RAF-trainingsvliegbasis in Egypte. Broadhurst zag het uitbreken van de oorlog als commandant van een gevechtsaquadron waar hij onderscheidend vloog gedurende de Slag om Engeland als een Wing Commander en later als Group Captain. Op 29 november 1939 was hij één van de eerste piloten die een Heinkel-111-bommenwerper neerschoot.
    Hij claimde zijn laatste overwinningen op 19 augustus 1941 waarmee hij zijn totaal aantal overwinningen op 13 vernietigd bracht, zeven waarschijnlijke en 10 beschadigd. Broadhurst bood ook luchtsteun tijdens de Slag om Frankrijk; een ervaring die hem doordrong van het belang van directe luchtsteun gedurende een van de meest cruciale operaties van de oorlog. In 1941 en 1942 boden zijn Spitfires een escorte aan Britse bommenwerpers en in 1942 voor de aanval op Dieppe. Eind 1942 werd hij overgeplaatst naar het Midden-Oosten en werd Senior Air Staff Officer van Air Vice-Marshal Arthur Coningham, de bevelhebber van de Desert Air Force (DAF). Broadhurst vond dat Coningham geen goed gebruik maakte van de DAF. Hij nam het commando van de DAF over in januari 1943 nadat Coningham was bevorderd tot Commander-In-Chief van de Northwest African Tactical Air Forces. Broadhurst was toen de jongste Air Vice Marshal van de Royal Air force.
    Snel veranderde hij de manier waarop de gevechtsvliegtuigen warden ingezet. Coningham die constant jaloers was op Montgomery, vond de nauwe samenwerking met het leger op de grond maar niks omdat hij juist geloofde dat het de rol van tactische vliegtuigen was om bommenwerpers te steunen en beschermen. Broadhurst dacht daar anders over.
    Meteen toen hij het bevel over nam, liet hij zijn squadrons net buiten Tripoli trainen in het laag binnenkomen en bombarderen van een stel buitgemaakte voertuigen van de As-mogendheden. Het resultaat was luchtsteun zoals niemand ooit eerder had gezien en de oneindige dankbaarheid van de grondtroepen wiens harten werden gewonnen door de steun van de piloten.
    Niettemin werd Broadhurst’s enthousiaste steun aan het leger bepaald niet met open armen ontvangen door de oudere garde die zijn toewijding aan close air support niet konden onderschrijven.
    Hij werd daarin echter niet tegengehouden en verdiende de dankbaarheid van Montgomery en de legercommandanten die zijn piloten zo kundig steunden.
    In maart 1944 werd hij weer overgeplaatst naar Engeland gedurende de opbouw naar operatie Overlord, de Kanaaloversteek en invasie van Frankrijk op 6 juni. Als de Air Officer Commanding van de 83e Group moest zijn eenheid directe tactische luchtsteun bieden aan het Tweede Engelse Leger in Normandie.
    Na de oorlog bleef Broadhurst bij de RAF en klom op naar de rang van Air Chief Marshal en ging in 1976 met pensioen na een carrière die vijftig jaar overspande. In die tijd was hij Commander-in-Chief van Bomber Command geweest en in 1959 voerde hij het bevel over NAVO’s Geallieerde Luchtmacht Centraal Europa.
    Harry Broadhurst stierf in 1995.

    Bevorderingen:
    1 oktober 1926: Pilot Officer
    1 april 1928: Flying Officer
    1 juni 1932 1: Flight Lieutenant
    1 juni 1937: Squadron Leader
    24 januari 1940: Wing Commander
    17 maart 1941: Group Captain
    1 juli 1947: Air Commodore
    1 juli 1949: Air Vice Marshall
    1 januari 1954: Air Marshall
    14 februari 1957: Air Chief Marshall

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Squadron Leader (Majoor-Vlieger)
    Eenheid:
    No. 111 Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    1 januari 1940
    Voordracht:
    "Deze officier voerde het bevel over het dienstdoende Squadron op een aan de oostkust gelegen vliegbasis in november 1939, toen hij werd geïnformeerd over een naderend vijandelijk vliegtuig. Hij stelde vast dat het vanwege het weer ongeschikt was om in formatie te vliegen en toch, ondanks regen en wolken tot op de grond, steeg hij alleen op en vloog hij blind, alleen op de instrumenten vliegend. UItstijgend boven de wolk en trachtend de beijzelde voorruit schoon te maken, kreeg hij het vijandelijk vliegtuig in zicht. Squadron Leader Broadhurst viel het aan veroorzaakte het op z'n kant te draaien en verticaal in een wolk te duiken, vlakbij zeeniveau. Terwijl het naar beneden volgde ontsnapte hij te nauwernood aan een crash in de zee. Bij zijn terugkeer waren de weersomstandigheden niet verbeterd en het was pas bij zijn derde poging dat hij in staat was om zijn vligebasis te bereiken."
    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Acting Group Captain (Waarnemend Kolonel-Vlieger)
    Eenheid:
    RAF Hornchurch, HQ, Royal Air Force
    Toegekend op:
    4 juli 1941
    Distinguished Service Order (DSO)
    Voordracht:
    Deze officier is bijna continu ingezet in actieve operaties sinds de oorlog begon. Hij onderscheidde hemzelf gedurende de intensieve luchtoperaties boven zijn land in augustus 1940 door zijn vastberaden pogingen om vijandelijke bommenwerpers bij nacht te onderscheppen en te vernietigen. In december 1940 nam Group Captain Broadhurst het bevel over van zijn huidige eenheid en heeft continu uitstekend operationeel werk geleverd. Hij heeft ten minste vier vijandelijke vliegtuigen vernietigd naast het beschadigen van andere. Op een dag in juni 1941 steeg hij alleen op in een poging om een piloot te localiseren waarvan hij dacht dat die in zee was neergestort. In zijn pogingen om een reddingsboot te dirigeren, vloog hij zo'n 8 mijl van Cap Grez Niz maar moest terugkeren vanwege brandstoftekort. Zijn bekwaamheid, scherpzinnigheid en utistekende leiderschapskwaliteiten zijn een inspratie voor allen geweest en hebben letterlijk bijgedragen aan de behaalde successen door de squadrons die onder zijn commando vielen."
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Acting Group Captain (Waarnemend Kolonel-Vlieger)
    Eenheid:
    RAF Hornchurch, HQ, Royal Air Force
    Toegekend op:
    19 december 1941
    Distinguished Service Order (DSO)
    Voordracht:
    "Deze officier heeft zijn wing georganiseerd en geleid met opvallende heldhaftigheid en succes. Gedurende een zwaar treffen boven Bethune in juni 1941, werd Group Captains vliegtuig geraakt door een granaat die, naast een groot gat makend in zijn linker vleugel, de linker geschut buiten werking stelde en ook het rolroer beschadigde waardoor het besturen moeilijk werd. Een tweede granaat raakte de zijkant van de romp die verwoesting in de cockpit veroorzaakte. Group Captain Broadhurst kreeg vele kleine verwondingen aan zijn arm benen en herstelde van de effecten van het granaatvuur op slechts 1000 voet boven het doelgebied. Niettemin vloog hij het vliegtuig terug naar Engeland. Binnen een paar dagen leidde Group Captain Broadhurst weer de wing in actie boven Noord-Frankrijk. Op de terugweg werd hij aangevallen door een groep van 6 Messerschmidts 109, maar, door brijante tactieken, vocht Group Captain Broadhust hen van zich af en, wordt er aangenomen, vernietigde 2 daarvan voordat het gevecht eindigde zo'n 15 mijlen ten noorden van Gravelines. Alhoewel zijn vliegtuig werd beschadigd door het vijandelijk vuur, vloog hij het veilig terug naar zijn land. Sinds hij onderscheiden is met de Distinguished Service Order in juni heeft hij 8 vijandelijke vliegtuigen vernietigd en nog eens 4 vijandelijke vliegtuigen waarschijnlijk vernietigd. Hij heeft een voorbeeld gesteld die hoogste tradities van de dienst waardig zijn."

    Tweede DSO toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DSO.
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Group Captain (Kolonel-Vlieger)
    Eenheid:
    Headquarters, No. 11 Group, Royal Air Force
    Toegekend op:
    29 september 1942
    Uitgereikt voor:
    Operatie Jubilee
    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Voordracht:
    "In de gecombineerde operaties tegen Dieppe op 19 augustus 1942 vloog deze officier met groot onderscheid. Hij vervolmaakte een aantal vluchten gedurende waarin hij constant tegen vijandelijke bommenwerpers en geveschtspatrouilles vloog. Alhoewel hij meerdere keren werd aangevallen door vijandelijke vliegtuigen, waarvan hij er 1 vernietigde, vertoonde Group Captain Broadhurst grote vaardigheid en leverde veel waardevolle informatie betreffende de luchtoperaties. In de loop van zijn dienst, vloog hij gedurende zo'n 8 uur alleen in een gebied waar vijandelijke patrouilles met grote macht opereerden. Zijn kundigheid en heldhaftigheid waren van de hoogste orde."

    Tweede DFC uitergeikt als gesp voor op het lint van het eerste DFC.
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Acting Air Vice-Marshal
    Eenheid:
    No. 83 (Composite) Group, Royal Air Force
    Toegekend op:
    11 april 1944
    Legion of Merit - Officer (LoM - O)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Acting Air Vice-Marshal
    Eenheid:
    No. 83 (Composite) Group, Royal Air Force
    Toegekend op:
    15 augustus 1944
    Companion of The Most Honourable Order of the Bath (CB)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Acting Air Vice-Marshal
    Eenheid:
    No. 83 (Composite) Group, Royal Air Force
    Toegekend op:
    5 juli 1945
    Knights/Dames Commanders of the Order of the British Empire (K/DBE)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Air Commodore
    Toegekend op:
    31 oktober 1947
    Grootofficier in de Orde van Oranje Nassau (ON.2)

    Bronnen

    • Foto 1: Aces of Word War II
    • - Air of Authority - A History of RAF Organisation
      - The London Gazette Issue 34765 published on the 2 January 1940
      - Gazette Issue 35208 published on the 4 July 1941
      - Third Supplement to The London Gazette Issue 35386 published on the 16 December 1941
      - Second Supplement to The London Gazette Issue 35721 published on the 25 September 1942
      - Supplement tot The London Gazette Issue 36463 published on the 7 April 1944
      - Fifth Supplement to The London Gazette Issue 36656 published on the 11 August 1944
      - Supplement to The London Gazette Issue 37161 published on the 3 July 1945
      -The London Gazette Issue 38113 published on the 31 October 1947

    Foto