- Periode:
- Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
- Rang:
- Vaandrig Kort Verband Vlieger-Waarnemer
- Eenheid:
- B3-99, 2e Afdeling, Ve Vliegtuiggroep, ML-KNIL
- Toegekend op:
- 14 juli 1948
Het zich in de strijd onderscheiden hebben door uitstekende daden van moed, beleid en trouw, o.m. door op 18 februari 1942 met een afdeling van acht jagers, welke op dracht had een Japanse luchtaanval op Buitenzorg of te slaan, tijdens het daarop volgende luchtgevecht met een overmachtig aantal vijandelijke vliegtuigen een ervan neer te schieten, waarna zijn eigen toestel werd getroffen en hij zich met behulp van een valscherm moest redden.
Voorts door in de middag van 7 mart 1942, ingedeeld zijnde bij een patrouille van de laatste vier overgebleven gevechtsklare jachtvliegtuigen van de Nederlandsch-Indische Militaire Luchtvaart, welke ter verhoging van het moreel der eigen grondstrijdkrachten tussen Tjiater en Bandoen, vliegersteun moest verlenen, zijn commandant onverschrokken te volgen niettegenstaande ook hij de overtuiging moest hebben, dat, door de zeer sterke luchtovermacht van de vijand i het desbetreffende gebied, slechts uiterst geringe kans bestond om er et leven af te brengen en hij mede wist, dat de capitulatie van het Koninklijk Nederlandsch-Indische Leger zeer aanstaande was. Door zijn optreden er belangrijk toe bijgedragen te hebben dat de opdracht werd volbracht.
Jan F. Scheffer is in krijgsgevangenschap omgekomen te Ketiau, Palembang, Nederlandsch-Indië en is postuum in het register bij geschreven bij K.B. no.5 d.d.14 juli 1948.