TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Sande, van de, Kornelis Pieter "Kees"

    Geboortedatum:
    24 januari 1918 (Nieuw Vossemeer, Nederland)
    Overlijdensdatum:
    30 april 1945 (Fort De Bilt, Utrecht, Nederland)
    Begraven op:
    Nederlandse Oorlogsgraven Protestantse Begraafplaats Werkendam
    Vak: C. Graf: 1.
    Nationaliteit:
    Nederlandse

    Biografie

    Kornelis Pieter "Kees" van de Sande, was in mei 1940 dienstplichtig Wachtmeester bij het 1e Regiment Huzaren Motorrijders gelegerd in Den Haag. Na gedemobiliseerd te zijn werd hij in 1941 controleur bij de Crisis Controle Dienst (CCD) en verhuisde hij naar Sleeuwijk. Daar raakte hij betrokken bij meerdere verzetsorganisaties o.a. bij het Nationaal Steun Fonds (NSF) en Natura. Later sloot hij zich aan bij de Werkendamse LO en werd hij leider van de KP Altena. In die hoedanigheid was hij betrokken bij tal van activiteiten zoals een overval op een Distributiekantoor en het gevangen nemen- en houden van Duitsers in de Biesbosch. Na de bevrijding van Zuid Nederland werd hij crosser voor de Groep Albrecht en het Bureau Inlichtingen en maakte hij 22 crossings door de Biesbosch. Tijdens deze tochten dwars door de frontlijn werden passagiers en inlichtingen overgebracht en op de terugweg nam men vooral wapens, medicijnen en voedsel mee terug.

    In de nacht van 3 maart 1945 tijdens een nachtelijke klopjacht in het gehele Land van Heusden en Altena werd Kees thuis in Sleeuwijk opgepakt. Hij werd opgesloten in de gevangenis aan het Wolvenplein in Utrecht. Daar werd hij herenigd met zijn collega crosser Aaike van Driel. Er zijn pogingen ondernomen om hem vrij te krijgen maar ondanks de belofte van de Duitsers hen te sparen werd Kees van de Sande 5 dagen voor het einde van de oorlog samen met drie anderen, waaronder zijn collega crosser Aaike van Driel geëxecuteerd in Fort de Bilt. Hij was toen 27 jaar oud.

    Op 11 mei 1945 maakten Kees en Aaike hun laatste tocht. Onder begeleiding van Dominee Van Wieringen uit Werkendam werden hun lichamen onder grote belangstelling vanuit Utrecht naar Werkendam overgebracht. Daar werden ze een dag later naast elkaar begraven.

    Bij Koninklijk Besluit nr. 8 d.d. 30 augustus 1948 is hij postuum benoemd tot Ridder Militaire Willemsorde vierde klasse. In zijn geboorteplaats Nieuw-Vossenaar, in Sleeuwijk en in Werkendam zijn straten naar hem vernoemd.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Burger
    Eenheid:
    Districtscommandant, verzetsgroep 'Altena'.
    Toegekend op:
    30 augustus 1948
    Voordracht:
    "Het zich in de strijd onderscheiden hebben door uitstekende daden van moed, beleid en trouw door van eind 1944 tott eind Maart 1945 ten behoeve van het Bureau Inlichtingen van de Nederlandse Regering als kenner van de Biesbosch het goede verloop van de koerierslijnen van bevrijd naar bezet gebied te verzorgen, langs welke lijn een groot aantal rapporten, berichten en personen, die voor de Geallieerde oorlogvoering en voor de Nederlandse Regering van groot belang waren, naar het bevrijde gebied werden overgebracht, terwijl in omgekeerde richting agenten, instructeurs, radiomateriaal en geneesmiddelen naar het bezette gebied werden gezonden.
    Voorts door dit werk steeds onder gevaarlijke omstandigheden op voortreffelijke wijze te verrichten en zelf 22 malen deze tochten te maken over een lengte van 18 km langs tal van uiterst waakzame vijandelijke posten en patrouillerende boten, tot hij ten slotte op 30 Maart 1945 te Sleeuwijk werd gevangengenomen en op 30 April 1945 te Utrecht werd gefusilleerd."

    Kornelus P. van de Sande is gefusilleerd bij Fort De Bilt en is bij K.B. no.8 d.d. 30 augustus 1948 bij geschreven in het register.
    Ridder vierde klasse der Militaire Willems Orde (MWO.4)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Toegekend op:
    15 februari 1951
    Toegekend vanwege het in veiligheid brengen van vele Franse en Geallieerde militairen.

    Postuum toegekend met bronzen ster.
    Croix de Guerre (1939-1945)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Toegekend op:
    15 juli 1999

    Postuum toegekend.
    Mobilisatie-Oorlogskruis (MOK)

    Bronnen