TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Killingsworth, Edward Pascal

Overlijdensdatum:
21 december 1944
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Dienstnummer: 0-1296385.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Company A, 109th Infantry Regiment, 28th Infantry Division "Keystone", U.S. Army
Toegekend op:
14 maart 1945
Citaat:
"Voor militaire verdienste en voor verwondingen opgelopen in gevecht resulterend in zijn dood 21 december 1944."

Posthuum verleend.
Purple Heart
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Company A, 109th Infantry Regiment, 28th Infantry Division "Keystone", U.S. Army
Citaat:
"Fisrt Lieutenant Edward P. Killingsworth, 02196385, Infantry, Company A, 109th Infantry, voor moedige opereren op 3 en 4 december 1944, in verband met militaire operaties tegen de vijand in Duitsland.
Lieutenant Killingsworth stak de rivier de Our over in rubberboten met een gevechtspatrouille van 50 man en nam slim een Duitse militair gevangen om zo informatie te verkrijgen over de vijand. Tijdens de poging om met de gevangene terug tekeren, ontdekte Lieutenant Killingsworth dat de rubberboten door vijandelijk artillerie en mortiervuur onklaar waren geraakt. Lieutenant Killingsworth zwom over de snel stromende rivier en maakte, na een kabel en een vlot te hebben gevonden, de oversteek toen het vlot zonk en een soldaat in het water raakte. Lieutenant Killingsworth sprong hem te hulp en redde hem van de verdrinkingsdood. Hierna leidde hij de succesvolle oversteek van zijn gehele patrouille met de Duitse gevangene. Tijdens de oversteek doodde Lieutenant Killingsworth twee vijanden en verwondde hij een onbekend aantal anderen bij het dekken van de oversteek van zijn manschappen. Hij raakte bij vervolgacties tegen de vijand dodelijk gewond. Door zijn inspirerend leiderschap en heldhaftig optreden, heeft Lieutenant Killingsworth respect over zichzelf afgeroepen en over de gewapende troepen van de Verenigde Staten. Ging in Texas in militaire dienst.

Posthuum verleend.
Bronze Star  Medal (BSM)

Bronnen

Foto