TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lurie, Sidney Eugene

Geboortedatum:
7 oktober 1919 (St. Louis/Missouri, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
16 januari 1989
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Dienstnummer 01288083.

Sidney Lurie werd op 7 oktober 1919 geboren in het St. Lukas Ziekenhuis te St. Louis, Missouri, als de zoon van Edward S. Lurie en Jeanette Miller Lurie. De familie vertrok in 1921 naar Springfield, Missouri. Sid Lurie studeerde in 1937 af aan de Springfield Senior High School en ging een jaar naar de Tilton (NH) Academy. Hierna studeede hij van 1938 tot 1941 aan de Duke University in North Carolina, waar hij zijn Junior afmaakte.

Sid werd in juni 1941 opgeroepen voor het Amerikaanse leger. Hij volgde de Officer Training School te Fort Benning, Georgia, waar hij afstudeerde als 2nd Lieutenant. hij was bij de eerste groep die werd opgeleid voor de Army Rangers. Hij werd ingedeeld bij de 3th Infantry Division en landde in 1943 in Noord Afrika. Sid Lurie landde vervolgens bij Salerno in Italië. Later dat jaar landde hij in Zuid Frankrijk. In april 1945 keerde Sid terug naar Camp Robinson in Arkansas en werd kort daarna uit he leger gedemobiliseerd.

Sid ging hierna werken in de firma van zijn vader, de E.S. Lurie Manufacturing Company, makers van broeken en bandplooibroeken in Springfield, Missouri. In 1963 huwde hij met Irene Allis. Hij overleed op 16 januari 1989.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
First Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
adjutant Battalion Staff, 141st Infantry Regiment, 36th Infantry Division
Toegekend op:
11 maart 1944
Voordracht:
"Sidney E. Lurie, 01288083, First Lieutenant, 141st Infantry Regiment, voor heldhaftig optreden tijdens actie op 21-11 januari 1944 in de omgeving van San Angelo in Theodice, Italië. tijdens heftige gevechten die volgden op het oversteken van de rivier de Rapido, werd alle bataljonsstaf, behalve Lieutenant Lurie, adjudant, gedood of gewond. Het intense artillerie en mortiervuur had alle verbindingen verbroken. Lieutenant Lurie stak onverschrokken het 650 meter onder zwaar vuur liggend terrein over om de regimentscommandant van de situatie op de hoogte te stellen. Vervolgens stak hij het gebied wederom over met enkele gewondendrager om de slachtoffers te evacueren. Tijdens deze actie raakte hij zwaar gewond en drie van zijn dragers werden gedood, maarmet veel geluk wist hij de evacuatie te leiden en de verbindingen te herstellen. Koelbloedige moed en uitmuntend leiderschap tonend, trad hij op als bataljonscommandant tot hij werd afgelost. Zijn heldhaftig optreden heeft veel eerbied over hemzelf afgeroepen en over de strijdkrachten van de Verenigde Staten. Ging in dienst te SPringfield, Missouri."

Uitgerijkt door General Mark Clark tijdens de campagne in italië
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

  • Foto 1: Neal Miller
  • - Krantenbericht
    - Confidential letter, Headquarters 36th Infantry Division, AG 200.6, 11th March 1944

Foto