TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lier, van, Theo Jan Antoine Marie

Geboortedatum:
11 mei 1916 (Heerlen, Nederland.)
Overlijdensdatum:
6 juni 1992 ('s-Gravenhage, Nederland)
Nationaliteit:
Nederlandse

Biografie

Theo van Lier werd geboren in Heerlen, maar groeide op in den Haag als zoon van een ambtenaar van Sociale Zaken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij betrokken bij het verzet. Tussen 1 april 1941 en 15 december 1944 was van Lier plaatsvervangend directeur van het Gewestelijke Arbeidsbureau in Nijmegen. Eind 1943 kreeg van Lier de leiding over de spionage- en inlichtingengroep “Albrecht”. Na diverse vluchtpogingen richting Engeland werd hij door de Duitsers gevangen genomen en tot levenslang veroordeeld van waaruit hij na de capitulatie van Duitsland terugkeerde. Na de oorlog werd van Lier achtereenvolgens directeur van de GAB’s in Apeldoorn, Dordrecht en wederom Nijmegen. In 1949 en 1950 was hij korte tijd territoriaal officier der sociale dienst voor West-Java en Noord-Sumatra. Van 15 juli 1952 tot 1 september 1973 zat hij namens de PvdA in de Tweede Kamer der Staten-Generaal en was van 1 september 1973 tot 1 juni 1986 lid van de Raad van State.In de tijd dat Theo van Lier zitting had in de Raad van State, leidde hij mede de organisatie Operatiën en Inlichtingen, een organisatie die tot 1992 functioneerde en tot doel had verzet en inlichtingenverzameling te coördineren in tijden van bezetting, namens een in ballingschap verblijvende regering.In 1973 was van Lier kandidaat Minister van Defensie, een betrekking die uiteindelijk bezet werd door Vredeling.Theo van Lier volgde zijn militaire opleiding aan de School Reserve Officieren Artillerie te Ede.

Bevorderingen:
1938 - 1940: dienstplichtig militair bij de kustartillerie;
4 januari 1951: reserve-tweede luitenant, Wapen der Artillerie;
28 juni 1951: reserve-eerste luitenant der Artillerie;
26 augustus 1961: eervol ontslagen uit de militaire dienst.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Kornet van het Wapen der Arillerie
Eenheid:
Verzetsgroep Albrecht, Nederlands Verzet
Toegekend op:
14 december 1949
Voordracht:
"Het zich in de strijd onderscheiden hebben door uitstekende daden van moed, beleid en trouw door: van Maart 1943 tot April 1944 mede te werken aan een der grootste inlichtingengroepen op militair gebied, daarvoor Noord-Brabant en een groot gedeelte van Zuid-Holland te verkennen, zich daarbij een scherpzinnig verkenner en een bekwaam berichtgever tonend, waardoor reeds na een half jaar werkens, dank zij zijn combinatievermogen, een globaal overzicht van de militaire toestand werd verkregen, door op 17 September 1943 met de leider van zijn groep en enige anderen zich stoutmoedig meester te maken van een Duitse Schnellboot in de Scheveningse vissershaven om daarmede naar Engeland over te steken, welke boot echter wegens weigering der motoren moest worden prijsgegeven; voorts door, toen de leider van de groep door de vijand was gevangengenomen, tijdelijk als groepsleider op te treden, grote regelmaat in het werk te brengen, de verzending, van door de groep vervaardigde microfoto's langs koerierslijnen te organiseren en de groep in radiografische verbinding met Londen weten te brengen, waardoor de berichtgeving zeer werd versneld, wijders door in Januari en Februari 1944 te trachten naar Engeland over te steken, hetgeen mislukte, al wist hijzelf te ontkomen, vervolgens door in April 1944 een vierde poging te doen en daarbij te trachten twee belangrijke personen mede naar Engeland over te brengen, waarbij hij werd gearresteerd, ten slotte door zijn stug doorzetten in een voor het inlichtingenwerk critieke tijd, waarbij de leiding tweemaal verloren was gegaan, de basis te hebben gelegd voor een latere periode van bloei ondanks het vroegtijdig afbreken van zijn werk door zijn veroordeling tot levenslange gevangenisstraf, waaruit hij na de capitulatie van de Duitsers terugkeerde."
Ridder vierde klasse der Militaire Willems Orde (MWO.4)
Toegekend op:
29 april 1980
Vanwege zijn verdienste tijdens zijn leven.
Commandeur in de Orde van Oranje Nassau met zwaarden (ON.3x)
Toegekend op:
29 april 1980
Vanwege zijn verdienste tijdens zijn leven.
Orde van de Nederlandse Leeuw - Ridder (NL.3)

Bronnen

  • Foto 1: Migiel van Lier
  • - Heuvel C.C. van den, Gedenkboek Verzetsherdenkingskruis, Samsom Uitgeverij, 1985
    - Maalderink P.G.H., De Militaire Wilemsorde sedert 1940, Sijthoff Pers, Rijswijk, 1982